FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale zbog dobitonosnih prodaja

LONDON, 5. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u utoraknakon dobitonosnih prodaja, revizije prognoze Europske komisije ostopama gospodarskog rasta u EU i početka rasprave u OPEC-u o novompovećanju proizvodnje.
LONDON, 5. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u utorak nakon dobitonosnih prodaja, revizije prognoze Europske komisije o stopama gospodarskog rasta u EU i početka rasprave u OPEC-u o novom povećanju proizvodnje.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 37 centi na 56,64 dolara. Na londonskom pojeftinio je 31 cent na 55,92 dolara.

Analitičari sugeriraju da su cijene dosegle novi plafon i sljedećih bi tjedana mogle blago pasti. No, trend rasta cijena mogao bi se i nastaviti zbog i nadalje jake potražnje za lož-uljem i benzinom, koju podupire ocjena da proizvodnja zaostaje za potražnjom.

Spori gospodarski rast u Europi ublažit će potražnju za sirovom naftom i utjecati na smanjenje cijena, ustvrdio je analitičar Victor Shum iz teksaške kompanije Purvin & Gertz.

Drugi put u proteklih šest mjeseci Europska komisija snizila je svoje prognoze o očekivanom rastu u 2005. budući da rekordno visoke cijene nafte predstavljaju težak teret za europska gospodarstva. No, Europa je tek jedna komponenta svjetskog tržišta, podsjeća Shum. "Pravo je pitanje u kakvom je stanju američko gospodarstvo?", naglašava on.

Istodobno je predsjednik OPEC-a, kuvajtski ministar za naftu šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah izjavio da je konzultacije o mogućem novom povećanju proizvodne kvote naftnog kartela započele dva dana ranije. "Ipak, moramo pričekati i vidjeti kako će se točno cijene ponašati" u sljedeća dva tjedna, dodao je predsjednik OPEC-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙