FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobitonosne prodaje dodatno snizile cijene nafte

LONDON, 11. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u petakna svjetskim tržištima, nakon osjetnog pada dan ranije, potaknutogdobitonosnim prodajama investicijskih fondova.
LONDON, 11. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u petak na svjetskim tržištima, nakon osjetnog pada dan ranije, potaknutog dobitonosnim prodajama investicijskih fondova.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 40 centi na 53,14 dolara, nakon što je u četvrtak prvi puta u proteklih šest dana pojeftinio i to za čak 1,23 dolara po barelu. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 38 centi na 52,28 dolara.

Snažan porast zaliha koji je pokazalo tjedno izvješće američke vlade potaknuo je dobitonosne prodaje investicijskih fondova iako su slab dolar i dugoročne bojazni da će jačanje energetske potražnje ove godine nadmašiti jačanje ponude ograničili razmjere pada cijena.

Silazna putanja cijena našla se ipak u sjeni izvješća Međunarodne agencije za energetiku (IEA) koja predviđa brži porast potražnje za naftom u svijetu u ovoj godini nego što se očekivalo zbog snažnog gospodarskog rasta u SAD-u i odgovarajućeg porasta potrošnje.

IEA je u mjesečnom "Izvješću o tržištima nafte" objavila da je procjena o ovogodišnjem rastu potražnje revidirana za 290 tisuća barela dnevno na ukupno 1,81 milijun barela dnevno, čime je godišnja globalna potrošnja porasla na 84,3 milijuna barela dnevno.

"Glavni je razlog revizije u prvom redu jako hladno vrijeme u drugoj polovini veljače i na početku ožujka, snažniji gospodarski rast u SAD-u i utjecaji tog i ostalih faktora na prognoze o porastu potražnje za naftom u Kini", objavila je IEA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙