FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte blizu 55 dolara po barelu

LONDON, 9. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte približile su seu srijedu rekordnoj razini od 55 dolara po barelu nakon što je novozahlađenje u SAD-u ponovno potpirilo potražnju a pad vrijednostidolara privukao više ulagača na tržišta energenata.
LONDON, 9. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte približile su se u srijedu rekordnoj razini od 55 dolara po barelu nakon što je novo zahlađenje u SAD-u ponovno potpirilo potražnju a pad vrijednosti dolara privukao više ulagača na tržišta energenata.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu dva centa na 54,61 dolar, što je tek dolar manje od rekordnih 55,67 dolara, zabilježenih u listopadu 2004. Na londonskom je tržištu barel također poskupio dva centa na 52,86.

"Hladnoća i slabi dolar potiču tržišne sudionike da podignu cijene", tumači Tetsu Emori iz Mitsui Bussana. "Moramo pratiti kretanja na deviznim a ne na naftnim tržištima", dodao je.

Meteorolozi su najavili da će novo zahlađenje u SAD-u potrajati i tijekom vikenda, što će pojačati potražnju za lož-uljem i opteretiti zalihe tog energenta, trenutno osam posto niže od prošlogodišnje razine.

Očekuje se da će zalihe destilata u SAD-u pasti za 1,3 milijuna barela dok bi zalihe sirove nafte trebale porasti četvrti tjedan zaredom, i to za 1,8 milijuna barela. Time će se stvoriti solidan višak u usporedbi s 2004. Zalihe benzina nalaze se na najvišoj razini od 1999. i trebale bi ostati nepromijenjene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙