FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte iznad 53 dolara po barelu

LONDON, 8. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su pale uutorak uslijed naznaka o porastu zaliha sirove nafte u SAD-u ali suipak ostale iznad 53 dolara po barelu zbog naznaka da OPEC vjerojatnoipak neće povećati proizvodnju.
LONDON, 8. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su pale u utorak uslijed naznaka o porastu zaliha sirove nafte u SAD-u ali su ipak ostale iznad 53 dolara po barelu zbog naznaka da OPEC vjerojatno ipak neće povećati proizvodnju.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 57 centi na 53,32 dolara nakon dobitonosnih prodaja kojima su trgovci unovčili najviše cijene nafte u protekla četiri mjeseca zabilježene u vrijeme zatvaranja burzi u ponedjeljak navečer. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 67 centi na 51,42 dolara.

Iranski ministar za naftu Bijan Zanganeh pridružio se skupini čelnika OPEC-a koji tvrde da nema dovoljno manevarskog prostora za rasprave o proizvodnji uoči sastanka zakazanog 16. ožujka u iranskom Isfahanu.

"OPEC može u Isfahanu tek razmotriti mogućnost povećanja proizvodnje u kratkom razdoblju i održati još jedan izvanredni sastanak", kazao je iranski ministar novinarima.

Venezuela, Katar i Alžir protive se povećanju proizvodnje a predsjednik OPEC-a kuvajtski ministar za naftu šeik Ahmad al-Fahd al-Sabah smatra da je tržište dobro opskrbljeno usprkos visokim cijenama.

Savjetnik saudijskog prestolonasljednika Abdullaha za vanjsku politiku izjavio je da bi cijene trebale malo pasti u odnosu na aktualnu razinu ali je dodao da bi bilo nerealno očekivati znatan pad.

"Svi uviđaju da OPEC na aktualnoj razini ne može zapravo ništa napraviti jer još strahuje da ponuda na tržištu zapravo i nije slaba", tumači Tony Nunan iz Mitsubishi Corp.

Tvrdnje nekih članica OPEC-a da je odnos ponude i potražnje na tržištu zdrav vjerojatno će biti poduprte tjednim izvješćem američke vlade koje bi po očekivanjima analitičara trebalo pokazati rast zaliha sirove nafte u SAD-u za 1,7 milijuna barela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙