FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte blizu rekordnih 58 dolara po barelu

LONDON, 4. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte približile su seu ponedjeljak rekordnoj razini od blizu 58 dolara po barelu nakonobjave OPEC-a o početku pregovora o novom povećanju proizvodnje kakobi se obuzdao rast cijena na tržištima.
LONDON, 4. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte približile su se u ponedjeljak rekordnoj razini od blizu 58 dolara po barelu nakon objave OPEC-a o početku pregovora o novom povećanju proizvodnje kako bi se obuzdao rast cijena na tržištima.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu na 57,79 dolara u odnosu na 57,70 dolara od prošlog petka, kada je rast cijena potaknula prognoza da bi cijene benzina mogle premašiti 100 dolara zbog snažne potražnje u svijetu i oskudnih kapaciteta.

Na londonskom tržištu barel je poskupio 54 centa, dosegnuvši najvišu cijenu u povijesti tog tržišta od 57,05 dolara.

"Mislio sam da cijene teško mogu zabilježiti značajniji porast. Odnos ponude i potražnje sugerira niže cijene", ističe Mark Pervan iz Daiwa Securities u Melbourneu. "Ipak mislim da neće u sljedećih nekoliko tjedana premašiti 60 dolara po barelu, to je ipak velika psihološka barijera", dodaje Pervan.

Predsjednik OPEC-a, kuvajtski ministar za naftu šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah izjavio je u ponedjeljak da su ministri za naftu članica naftnog kartela počeli s telefonskim konzultacijama o mogućem povećanju proizvodnih kvota za dodatnih 500 tisuća barela kako bi se obuzdao rast cijena.

"Eventualna odluka (o povećanju proizvodnje) trebala bi biti donesena u sljedeća dva tjedna. Dakle, bude li proizvodnja povećana, to će biti učinjeno u svibnju", dodao je predsjednik OPEC-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙