FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush: Svijet je s papom Ivanom Pavlom II. izgubio pobornika slobode

WASHINGTON,3. travnja(Hina) - Američki predsjednik George Bush odao jepočast umrlom papi Ivanu Pavlu II. istaknuvši kako je svijet izgubiovelikog borca za prava čovjeka i zaštitnika ljudskih sloboda.
WASHINGTON,3. travnja(Hina) - Američki predsjednik George Bush odao je počast umrlom papi Ivanu Pavlu II. istaknuvši kako je svijet izgubio velikog borca za prava čovjeka i zaštitnika ljudskih sloboda.

"Katolička crkva je izgubila svog pastira. Svijet je izgubio borca za prava čovjeka i zaštitnika ljudskih sloboda", kazao je Bush u nedjelju povodom smrti Pape Ivana Pavla II. u televizijski prenošenoj izjavi iz Bijele kuće.

Bush je rekao kako je 84-godišnji Papa "napustio prijestolje Sv. Petra na isti način na koji je stupio na njega, kao svjedok dostojanstva ljudskog života".

Prvi poljski Papa u svojoj je rodnoj Poljskoj "pokrenuo demokratsku revoluciju koja je prohujala istočnom Europom i izmijenila tijek povijesti", istaknuo je američki predsjednik.

U znak poštovanja za preminulog Papu Ivana Pavla II. Bush je naredio da se američke zastave na Bijeloj kući i drugim javnim institucijama i američkim veleposlanstvima u inozemstvu spuste na pola stijega do kraja dana njegova pogreba.

"Diljem Zapada svjedočenje Ivana Pavla podsjećalo nas je na našu obvezu da gradimo kulturu življenja u kojoj snažni štite slabe", rekao je Bush.

Bush je rekao da su Amerikanci s posebnim razlogom voljeti "tog čovjeka iz Krakowa". Tijekom posjeta Ivana Pavla II. Sjedinjenim Državama "Papa je govorio o našem ustavu što nam ga je providnost poslala, istinama o ljudskom dostojanstvu objavljenim u našoj Deklaraciji i blagoslovu slobode koji iz njih proizlazi", rekao je američki predsjednik.

"Te istine, rekao je on, poticale su ljude diljem svijeta da u Ameriku gledaju s nadom i poštovanjem", kazao je Bush.

"Uvijek ćemo se sjećati vrlog, mudrog i neustrašivog svećenika koji je postao jedan od najvećih moralnih vođa u povijesti. Zahvalni smo Bogu što nam je poslao takvog čovjeka, sina Poljske, koji je postao Rimski biskup, i heroj za vječnost", rekao je predsjednik Bush.

Diljem Sjedinjenih Država u svojim domovima i crkvama Amerikanci su obilježili smrt Pape Ivana Pavla II. Američke televizije bez prekida izvješćuju iz Vatikana, Papine rodne Poljske i Sjedinjenih Država i reakcijama diljem svijeta na smrt Ivana Pavla II.

Zvona na katoličkim crkvama zazvonila su u cijeloj zemlji označavajući njegovu smrt, a političari i vjerski vođe svih vjera govorili su u čast Ivana Pavla II. slaveći njegovu moralnu veličinu, brigu za slabe i zalaganje za slobodu svih ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙