FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Laura Bush u Afganistanu promiče obrazovanje žena

KABUL, 30. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Supruga američkog predsjednikaGeorgea W. Busha, Laura Bush, u srijedu je po prvi puta posjetilaAfganistan kako bi promicala obrazovanje žena koje je zabranjivalatalibanska vlada svrgnuta prije tri godine u intervenciji međunarodnihsnaga pod vodstvom SAD-a.
KABUL, 30. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Supruga američkog predsjednika Georgea W. Busha, Laura Bush, u srijedu je po prvi puta posjetila Afganistan kako bi promicala obrazovanje žena koje je zabranjivala talibanska vlada svrgnuta prije tri godine u intervenciji međunarodnih snaga pod vodstvom SAD-a.

Laura Bush, bivša učiteljica i knjižničarka, sletjela je u američku vojnu bazu u Bagramu nakon čega je helikopterom odletjela u Kabul. Laura Bush je obišla kabulsko sveučilište gdje se obnavlja studentski dom za žene na učiteljskoj školi.

"Sjedinjene Države punim su srcem predane ostvarivanju punog učešća žena u svim aspektima afganistanskog društva, ne samo u Kabulu nego u svakoj pokrajini", rekla je Bush nakon susreta sa ženama koje će obučavati učiteljice u ruralnim dijelovima Afganistana.

Laura Bush je najavila pomoć SAD-a od 17,7 mlijuna dolara za izgradnju Američkog sveučilišta u Afganistanu te 3,5 milijuna dolara za Međunarodnu školu u kojoj bi se djeca od predškolskog uzrasta do srednjoškolske dobi mogla obrazovati po standardima sličnim onima u SAD-u.

Washington za obrazovne projekte u Afganistanu namijenjuje 80 milijuna američkih dolara. Afganistan je već ostvario napredak na polju obrazovanja te danas školu pohađa rekordnih 5 milijuna djece, a premda 60 posto djevojčica nije uključeno u obrazovni sustav, treba uzeti u obzir da pod talibanskim režimom gotovo 100 posto ženske djece nije pohađalo školu.

Nekoliko sati prije no što je Laura Bush došla u Kabul u gradu Jalalabadu, 120 kilometara istočno od Kabula, u napadu automobilom-bombom život je izgubila jedna osoba a još jedna je ranjena.

Za napad su odgovornost preuzeli talibani a njihov glasnogovornik Abdul Latif Hakimi je izjavio da iza tog napada, kao i napada na američke vojnike posljednjih dana, stoje islamistički gerilci.

Upitana o reakciji svojeg supruga na njeno putovanje u Afganistan Laura Bush je odgovorila: "Mislim da sam mu to rekla prije nekoliko tjedana ili prošlog tjedna, i bio je vrlo uzbuđen jer bi i on volio posjetiti Afganistan".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙