FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush traži okončanje autoritarne vladavine na Bliskom istoku

WASHINGTON,8. ožujka 2005.(Hina) - Demokracija se počinje širitiBliskim istokom i autoritarna vladavina u regiji "posljednji je dahozloglašene prošlosti", izjavio je američki predsjednik George W. Bushgovoreći u utorak na Sveučilištu za nacionalnu obranu u Washingtonu.
WASHINGTON,8. ožujka 2005.(Hina) - Demokracija se počinje širiti Bliskim istokom i autoritarna vladavina u regiji "posljednji je dah ozloglašene prošlosti", izjavio je američki predsjednik George W. Bush govoreći u utorak na Sveučilištu za nacionalnu obranu u Washingtonu.

On je izrazio potporu onome što je ocijenio kao kretanje prema demokraciji na Bliskom istoku.

Navodeći primjere jačanja demokracije, Bush je istaknuo Afganistan u kojem je demokratski izabrana nova vlada, te izbore u Iraku i na Palestinskim područjima te borbu Libanonaca protiv vojne nazočnosti Sirije za slobodnu i neovisnu zemlju.

"Naša strategija za dugoročno održavanje mira je pomoći izmjenu uvjeta koji potiču ekstremizam i terorizam, posebice na Bliskom istoku", kazao je Bush u govoru zamišljenom kao najnovije izvješće o borbi protiv terorizma.

Bush je posebice ukazao na Libanon i ponovno zatražio da Sirija povuče svoje snage iz te zemlje i dopusti joj provođenje slobodnih izbora. "Sve sirijske vojne snage i obavještajno osoblje mora se povući prije libanonskih izbora da bi ti izbori bili slobodni i pošteni", rekao je on.

Bush je ukazao da Sjedinjene Države više nisu spremne podržavati autoritarnu vlast u zemljama Bliskog istoka u ime stabilnosti.

"Napredak nade na Bliskom istoku zahtijeva novi način razmišljanja u regiji", rekao je američki predsjednik. "Do sada bi trebalo biti jasno da autoritarna vladavina nije val budućnosti. Ona je posljednji dah ozloglašene prošlosti".

Navodeći kako je napredak demokracije na Bliskom istoku ključan za dobijanje borbe protiv terorizma Bush je rekao: "Radi naše dugoročne sigurnosti sve slobodne zemlje moraju biti uz snage demokracije i pravde koje su počele preobražavati Bliski istok".

Govoreći o uspjesima u borbi protiv terorizma Bush je kazao kako su Sjedinjene Države u protekle tri godine uspjele ukloniti mnoge zapovjednike al Qaide koja je napala SAD 11. rujna 2001. mada su neki njezini čelnici još uvijek na slobodi.

Rekavši kako je SAD još uvijek meta terorista Bush je istaknuo da će se nastaviti ofenziva protiv njih do pobjede.

"Još uvijek ima vlada koje podržavaju i štite teroriste, ali njihov broj opada", kazao je Bush. "Još ima režima koji teže oružju masovnog uništavanja, ali ne više bez obraćanja pozornosti na to i bez posljedica", rekao je on.

Bush je povezao Siriju s samoubilačkim napadom u Tel Avivu i pozvao Siriju i Iran da prekinu podršku teroristima koji šire podjele i kaos na Bliskom istoku.

Predsjednik Bush je pozvao Iran da uzme u obzir zabrinutost svijeta zbog njegova nuklearnog programa i pozvao Teheran da prihvati demokratske reforme.

"Iranski režim bi trebao poslušati zabrinutost svijeta i glas iranskog naroda koji čezne za svojom slobodom i želi da njegova zemlja bude poštovani član međuanrodne zajednice", rekao je on.

Govoreći o mirovnom procesu između Izraela i Palestinaca Bush je rekao da Izrael mora pomoći stvaranje održive Palestinske države, a Palestinci se aktivno suprotstaviti terorističkim skupinama.

On je ponovio kako je cilj uspostava demokratske Palestinske države koja će živjeti u miru i sigurnosti pored Izraela.

Ustvrdivši kako je taj cilj dostižan Bush je rekao da za njegovo ostvarenje Izrael mora zamrznuti aktivnosti naseljavanja Židova te pomoći Palestincima u podizanju snažnog gospodarstva i osigurati da je nova "Palestinska država doista održiva s teritorijem koji se dotiče na Zapadnoj Obali".

Palestinski čelnici, sa svoje strane, moraju se boriti protiv korupcije, osigurati demokraciju i "aktivno se suprotstaviti terorističkim skupinama", rekao je Bush.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙