FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD će ponuditi ekonomske poticaje Iranu

WASHINGTON,11. ožujka(Hina) - Sjedinjene Države će ponuditi ekonomskepoticaje Iranu kako bi okončao svoje navodne ambicije za izgradnjomnuklearnog oružja, rekla je u petak američka državna tajnicaCondoleezza Rice.
WASHINGTON,11. ožujka(Hina) - Sjedinjene Države će ponuditi ekonomske poticaje Iranu kako bi okončao svoje navodne ambicije za izgradnjom nuklearnog oružja, rekla je u petak američka državna tajnica Condoleezza Rice.

Rice je objavila da je u potpori europskih diplomatskih napora predsjednik Bush odlučio odbaciti prigovore kandidaturi Irana za članstvo u Svjetskoj trgovačkoj organizaciji te da pristaje dopustiti prodaju rezervnih dijelova za iranske civilne zrakoplove.

"Dijelimo želju europskih vlada da mirnim i diplomatskim sredstvima osiguraju da se Iran pridržava svojih obveza", rekla je Rice govoreći o naporima Britanije, Francuske i Njemačke koje u ime EU pregovaraju s Iranom da odbaci dijelove svog programa koji se mogu upotrijebiti u proizvodnji atomskog oružja.

"Današnja objava pokazuje da smo spremni poduzeti praktične mjere kako bi podržali europske napore u postizanju tog cilja", rekla je ona.

Rice je u priopćenju kazala kako će SAD prodaju rezervnih dijelova Iranu razmotriti od slučaja do slučaja, te da je riječ posebice o prodajama iz zemalja Europske unije.

Njezina objava označava izmjenu politike Sjedinjenih Država koje su do sada zahtijevale da se Iran bez ikakve nagrade pridržava svojih obveza prema Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja.

Potporu europskim diplomatskim naporima izrazio je i američki predsjednik George W. Bush rekavši kako je zadovoljan što SAD govori jednoglasno sa svojim europskim prijateljima.

"Veselim se radu s našim europskim prijateljima kako bismo jasno dali do znanja iranskom režimu da slobodni svijet neće trpjeti da oni posjeduju nuklearno oružje", rekao je Bush u petak u Shreveportu.

Rice je rekla kako je predsjednik Bush imao veoma dobre razgovore o Iranu tijekom svog nedavnog posjeta Europi koji odražavaju zajedničko stajalište kako se nositi s iranskim nuklearnim pitanjem.

Ona je također kazala kako SAD dijeli s europskim vladama zabrinutost oko ljudskih prava i demokracije u Iranu te njegove potpore terorizmu.

"U ovom trenutku povijesne prilike, dok SAD i naši saveznici zajednički rade kako bi podržali napredak između Izraelaca i Palestinaca, Iran mora prekinuti svoju potporu skupinama koje upotrebljavaju nasilje kako bi se suprotstavili miru na Bliskom istoku", rekla je Rice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙