FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD, Meksiko i Kanada objavili sporazum o jačanju suradnje

WASHINGTON, 24. ožujka 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W.Bush i čelnici Meksika i Kanade obvezali su se u srijedu ojačatisigurnosnu i ekonomsku suradnju, ali i pokazali da i dalje postojerazlike između triju zemalja u pitanjima obrane, trgovine iimigracije.
WASHINGTON, 24. ožujka 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush i čelnici Meksika i Kanade obvezali su se u srijedu ojačati sigurnosnu i ekonomsku suradnju, ali i pokazali da i dalje postoje razlike između triju zemalja u pitanjima obrane, trgovine i imigracije.

Bush, meksički predsjednik Vicente Fox i kanadski premijer Paul Martin zajednički su nakon summita u Wacou u Teksasu objavili uspostavu "Partnerstva Sjeverne Amerike za sigurnost i napredak" usmjerenog na suradnju u borbi protiv terorizma, poticanje međusobne trgovine i jačanje sigurnosti granica bez ometanja ekonomskih odnosa i prometa.

"Mi imamo bogatu međusobnu trgovinu i namjeravamo je održati", rekao je Bush na zajedničkoj konferenciji za novinare.

"Imamo veliki broj prelazaka granica i namjeravam učiniti naše granice sigurnijim i olakšati legalni promet", rekao je on.

Dužnosnici tri zemlje će u naredna tri mjeseca zajednički raditi na utvrđivanju konkretnih mjera koje će poboljšati sigurnost, trgovinu i život u cijeloj Sjevernoj Americi.

Bush, Martin i Fox su naveli potrebu da tri zemlje pojačaju konkurentnost svojih proizvoda suočenih s jeftinom robom iz Kine i drugih zemalja što bi, među ostalim, trebala omogućiti zajednička tarifna politika zacrtana u sporazumu.

Trojica čelnika su priznala i međusobne razlike, poput američke imigracijske politike koju Meksiko želi ublažiti te trgovačkih sporova između SAD-a i Kanade oko uvoza kanadske govedine i drveta.

Bush je kazao kako razlike postoje, ali da je temeljno pitanje imaju li tri zemlje sposobnosti da nastave unapređivati međusobne odnose. "A odgovor je da apsolutno imamo", rekao je on.

Martin je spomenuo pitanje koje Bushova administracija drži spornim, odluku Kanade da se ne pridruži američkom proturaketnom obrambenom sustavu. Upitan da li će Kanada ponovno razmotriti svoju odluku, rekao je da je "dosije zatvoren" u tom pitanju, ali da podupire obrambenu suradnju dvije zemlje.

Martin je zatražio da SAD ponovno dozvoli uvoz kanadske govedine i žive stoke zabranjen 2003. nakon otkrića bolesti ludih krava u Kanadi.

Sporazum traži jaču suradnju u ključnom pitanju za Sjedinjene Države, jačanju sigurnosti granica.

Bush je obećao predsjedniku Foxu, koji želi labavljenje američke imigracijske politike, da će nastaviti vršiti pritisak na američki Kongres da usvoji "razboritu, zdravorazumsku" imigracijsku politiku.

Bushov prijedlog programa privremenih radnika kojim bi milijuni ilegalnih imigranata, većinom Meksikanaca, stekli legalan status u SAD-u, nailazi na snažno protivljenje američkog Kongresa.

Sporazum o partnerstvu poziva i na jačanje sigurnosti prometa ljudi i roba u morskim i zračnim lukama te veću suradnju triju zemalja u obavještajnom radu.

Zemlje također namjeravaju promicati suradnju u energetskoj oblasti, transportu te smanjiti troškove trgovine učinkovitijim prometom roba i ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙