FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush: zaustavljanje bin Ladena najveći izazov

WASHINGTON,3. ožujka(Hina) - Američki predsjednik Georeg W. Bush rekaoje u četvrtak kako su Sjedinjene Države stalno u potrazi zaterorističkim vođom Osamom bin Ladenom i da je sprječavanje da onponovno napadne SAD "najveći izazov našeg doba".
WASHINGTON,3. ožujka(Hina) - Američki predsjednik Georeg W. Bush rekao je u četvrtak kako su Sjedinjene Države stalno u potrazi za terorističkim vođom Osamom bin Ladenom i da je sprječavanje da on ponovno napadne SAD "najveći izazov našeg doba".

"Mi smo u stalnoj potrazi za bin Ladenom. Držimo ga pod pritiskom, tjeramo da se skriva", rekao je Bush.

Bush je potvrdio američka obavještajna izvješća kako je bin Laden zatražio od najvažnijeg pripadnika al Qaede u Iraku Abu Musab al-Zarqawia da planira nove napade u Sjedinjenim Državama.

"Bina Ladenova poruka je snažna opomena da se al Qaeda još uvijek nada napasti nas na našem vlastitom tlu. Zaustaviti ih je najveći izazov našeg doba", rekao je Bush na svečanosti polaganja prisege novog ministra domovinske sigurnosti Michaela Chertoffa.

Bila je to jedna od rijetkih prigoda u kojima je Bush spomenuo ime bin Ladena, čelnika al Qaede koja se smatra odgovornom za napad na SAD 11. rujna 2001. Odmah nakon napada Bush je izjavio kako želi bin Ladena "živog ili mrtvog", ali on do sada izbjegava svim naporima da ga se uhvati skrivajući se, kako drže američki obavještajci, negdje na graničnom području Afganistana i Pakistana.

Govoreći kasnije u sjedištu Središnje obavještajne službe CIA-e Bush je s uvjerenjem predkazao kako je hvatanje bin Ladena samo pitanje vremena. "Što se mene tiče i što se tiče CIA-e pitanje je vremena kada ćemo ove ljude privesti pravdi", rekao je Bush.

Bush je kazao kako se stalno traga i za Zarqawijem kojega se krivi za stalne napade na civile te američke i iračke snage u Iraku. U prosincu je u poruci na audiovrpci za koju se smatra da potječe od bin Ladena, Zarqawi imenovan čelnikom al Qaede u Iraku.

"Danas, Zarqawi shvaća da koalicija i iračke snage stalno tragaju za njim", rekao je Bush na svečanosti prisege ministra domovinske sigurnosti. "Radimo dan i noć kako bi uništili njegovu mrežu i priveli ga pravdi".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙