FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ugašena mobilna mreža Mobitel 099

ZAGREB, 1. travnja 2005. (Hina) - T-Mobileova analogna mobilna mrežaprve generacije NMT, poznatija kao "Mobitel" s pozivnim predbrojem099, noćas je prestala s radom, čime su, kako su izvijestili danas izT-Mobilea, osigurani dodatni resursi i kapaciteti za izgradnjunjihovog novog 3G sustava (treće generacije mobilne telefonije).
ZAGREB, 1. travnja 2005. (Hina) - T-Mobileova analogna mobilna mreža prve generacije NMT, poznatija kao "Mobitel" s pozivnim predbrojem 099, noćas je prestala s radom, čime su, kako su izvijestili danas iz T-Mobilea, osigurani dodatni resursi i kapaciteti za izgradnju njihovog novog 3G sustava (treće generacije mobilne telefonije).

Mreža NMT (Mobitel 099) ugašena je u noći s 31. ožujka na 1. travnja, sukladno sporazumu između Vijeća Hrvatske agencije za telekomunikacije i T-Mobile Hrvatska sklopljenom u prosincu 2004..

Iz T-Mobilea napominju i da se više od četiri tisuće dosadašnjih korisnika mreže Mobitel 099 odlučilo i u budućnosti koristiti njihove usluge u mreži druge generacije mobilne telefonije.

Dodaju da će pri izgradnji svojeg 3G sustava (ili UMTS mreže, za što su krajem prošle godine dobili koncesiju na 20 godina) maksimalno zaštititi okoliš, u skladu s najvišim standardima te certifikatu ISO 14001, kojega je T-Mobile nositelj.

U skladu s tim certifikatom navode i da su inicirali akciju vraćanja starih NMT uređaja koji gašenjem NMT mreže prestaju biti upotrebljivi, te da je u toj akciji prikupljeno više od 2.300 starih NMT uređaja.

Ti će uređaji, dodaju, biti ekološki zbrinuti u skladu sa navedenim certifikatom.

Određene dijelove NMT opreme, uključujući i neke od uređaja prikupljenih provedenom akcijom, T-Mobile će donirati Tehničkom muzeju u Zagrebu te HT-ovom muzeju kao podsjetnik na pionirske dane mobilne telefonije u Hrvatskoj.

Prva NMT "Mobitel" mreža počela je s radom prije 18 godina (1987.), prigodom održavanja Univerzijade u Zagrebu, čime je u Hrvatskoj prvi put bila moguća osnovna, analogna glasovna komunikacija putem NMT mobilne mreže prve generacije.

Prvi komercijalni pozivi ostvareni su u prosincu 1990., a na svom vrhuncu, 1998., ta je mreža imala 98 tisuća korisnika.

Do gašenja mreže kroz nju je prošlo više od 140 tisuća korisnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙