FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN: Inicijativa za izmjenu Zakona o telekomunikacijama

ZAGREB, 4. ožujka 2005. (Hina) - Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanjauputit će Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka inicijativuza izmjenom Zakona o telekomunikacijama, kojima se predlaže uklanjanjeuočenih nedostataka u primjeni tog Zakona u pogledu nadležnosti udijelu koji se odnosi na tržišno natjecanje, priopćeno je iz Agencijeza zaštitu tržišnog natjecanja.
ZAGREB, 4. ožujka 2005. (Hina) - Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja uputit će Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka inicijativu za izmjenom Zakona o telekomunikacijama, kojima se predlaže uklanjanje uočenih nedostataka u primjeni tog Zakona u pogledu nadležnosti u dijelu koji se odnosi na tržišno natjecanje, priopćeno je iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Vijeće je inicijativu za izmjenu Zakona o telekomunikacijama usvojilo na jučerašnjoj sjednici, a obrazlaže je činjenicom da važeći Zakon nije na jasan i nedvojben način razgraničio nadležnosti Hrvatske agencije za telekomunikacije i Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, pa bi vrlo lako u konkretnom slučaju moglo doći do pozitivnog ili negativnog sukoba nadležnosti između tih tijela.

Prijedlog inicijative, kako se navodi, temelji se na iskustvima zemalja članica EU u primjeni propisa o zaštiti tržišnog natjecanja, te stajalištu Europske komisije koja smatra da je zaštitu tržišnog natjecanja u Hrvatskoj u svim sektorima potrebno povjeriti jednom i to tijelu opće nadležnosti - Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, koja će moći osigurati jednaku i učinkovitu zaštitu tržišnog natjecanja u svim sektorima i pravnu sigurnost poduzetnika.

Prema priopćenju objavljenom na web stranicama Agencije, Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja donijelo je Naputak u svezi s ocjenom dopuštenosti koncentracija poduzetnika na tržištu elektroničkih medija.

Naputkom se pobliže uređuje način na koji Agencija postupa s prijavom koncentracije i utvrđuju kriteriji za ocjenu dopuštenosti koncentracija poduzetnika na tržištu elektroničkih medija koje je uređeno posebnim zakonom.

Vijeće je ocijenilo dopuštenom u postupku na prvoj razini koncentraciju poduzetnika Medijski servisi d.o.o. i poduzetnika Gradski Radio Varaždin Radio 042 d.o.o., koja nastaje stjecanjem prevladavajućeg utjecaja tvrtke Medijski servisi stjecanjem većine udjela u temeljnom kapitalu Gradskog Radija Varaždin Radio 042.

Vijeće je ocijenilo da provedba prijavljene koncentracije nema za posljedicu sprječavanje, ograničavanje i narušavanje tržišnog natjecanja na mjerodavnom tržištu, te se ista ne smatra nedopuštenom koncentracijom poduzetnika u području medija u smislu članaka 46. i 47. Zakona o elektroničkim medijima, te nije zabranjena u smislu članka 18. Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja.

Vijeće je prihvatilo i nacrt prijedloga Uredbe o skupnom izuzeću sporazuma o osiguranju koji se sklapaju između osiguravajućih društava. Radi se o Uredbi kojom se uređuju uvjeti koje, pored osnovnih uvjeta utvrđenih Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja, moraju sadržavati ti sporazumi o osiguranju, o ograničenjima ili uvjetima koje takvi sporazumi ne smiju sadržavati, te drugim uvjetima koji se moraju ispuniti za skupno izuzeće tih sporazuma od primjene odredbi o zabranjenim sporazumima iz ZZTN-a.

Uredba je sadržajno usklađena s pravnom stečevinom Europske zajednice, odnosno Uredbom Komisije (EZ) broj 358/2003 o primjeni članka 81. (3) Ugovora na određene kategorije sporazuma, odluke i usklađena djelovanja u sektoru osiguranja, a koja je stupila na snagu 1. travnja 2003.

Donošenjem te Uredbe u cijelosti će se okončati postupak harmonizacije zakonodavstva na području tržišnog natjecanja s pravnom stečevinom EU, ističu se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙