FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Telecom Arena: 2005. u očekivanju porasta prihoda telekom industrije

ZAGREB, 3. ožujka 2005. (Hina) - U hrvatskoj je telekomunikacijskojindustriji lani ostvareno gotovo 13 milijardi kuna prihoda, od čega47,7 posto u fiksnoj i 42,3 posto u mobilnoj telefoniji, a u ovoj segodini očekuje daljnji porast tih prihoda s obzirom na dolazak novogmobilnog te više operatera fiksne telefonije.
ZAGREB, 3. ožujka 2005. (Hina) - U hrvatskoj je telekomunikacijskoj industriji lani ostvareno gotovo 13 milijardi kuna prihoda, od čega 47,7 posto u fiksnoj i 42,3 posto u mobilnoj telefoniji, a u ovoj se godini očekuje daljnji porast tih prihoda s obzirom na dolazak novog mobilnog te više operatera fiksne telefonije.

Ti su podaci i očekivanja izneseni danas u sklopu prvog dana dvodnevne godišnje telekom konferencije "Telekom Arena", koja je u organizaciji tvrtke Infoarena u zagrebačkom hotelu The Westin okupila oko 250 sudionika iz telekom i informatičkih tvrtki u Hrvatskoj te državnih institucija.

O glavnoj temi, stanju i perspektivama razvoja hrvatskog telekom tržišta, uvodno su govorili pomoćnik resornog ministra za telekomunikacije i poštu Darko Dvornik te predsjednik Vijeća Hrvatske agencije za telekomunikacije Gašper Gaćina.

Obojica su istaknuli da je u zadnjih godinu dana na tom tržištu došlo do značajnijih pomaka, koji bi, kako očekuju, u iduće dvije godine trebali donijeti ne samo veću raznovrsnost i kvalitetu usluga nego i povoljnije cijene za korisnike.

Dvornik je podsjetio na donošenje brojnih novih pravilnika s toga područja, koji su u zadnjih nekoliko mjeseci zakonski to tržište uskladili s regulativama Europske unije. Zbog usklađivanja sa EU do kraja ovoga mjeseca najavio je i izmjene Zakona o telekomunikacijama, posebno u dijelu koji se odnosi na osnivanje Vijeća korisnika telekom usluga.

Gaćina je pak ustvrdio da je uz pravilnike za tržište bio značajan i rad Agencije, koja je u pet mjeseci postojanja (od rujna prošle godine) dovršila dva natječaja za nove mobilne operatere te dala koncesiju trećem mobilnom operateru Tele2.

Do sada su dane i dvije dozvole za nove fiksne operatera (OT-Optima Telekom i H1-Portus), čiji se komercijalni početak rada, kao i Tele2, očekuje u proljeća ove godine. Izdane su i tri UMTS ili koncesije treće generacije mobilne telefonije, čime se Hrvatska, s obzirom na broj stanovnika, kako je kazao, nalazi u samom europskom vrhu.

Sve to znači, istaknuo je Gaćina, da je u Hrvatskoj istinski od ove godine počela dugoočekivana liberalizacija telekom tržišta, koju, kako je dodao, nitko i ništa više ne može zaustaviti.

Na konferenciji je istaknuta i potreba širenja i jačeg razvoja drugih telekom usluga osim fiksne i mobilne telefonije, posebno širokopojasnog pristupa Internetu (ADSL-a), kojega od ukupnih 1,3 milijuna korisnika Interneta u Hrvatskoj trenutno koristi njih oko 30 tisuća.

S pojavom novih operatera očekuje se i porast usluga međusobnog povezivanja, koje su lani u ukupnim prihodima hrvatske telekom industrije imale udjel od tek 3,5 posto. Slično se očekuje i od usluga prijenosa podataka i najma vodova, kabelske distribucije te telefoniranja putem Interneta (VoIP), čiji su udjeli u ukupnim prihodima lani bili ispod 1 posto.

Govorilo se i o zaposlenima u telekom industriji, kojih je po podacima Agencije, lani bilo 13 tisuća, dok ih je zajedno sa informatičkim sektorom nešto više od 30 tisuća. S obzirom na očekivanja daljeg razvoja informatičkog i telekom tržišta ove se godine ne očekuje smanjenje nego povećanje zapošljavanja u tim sektorima, posebno visokoobrazovanih stručnih kadrova.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙