FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U preimenovanju ulica u Plaškom protuzakonito sudjelovao i HSS-ov vijećnik koji nije bio na izborima

ZAGREB,31. ožujka(Hina) - Karlovački HDZ pokrenut će upravni nadzor nadradom općinskog Vijeća u Plaškom, jer u njegovu radu sudjeluje HSS-ovvijećnik Mehmed Prošić, koji nikada nije kandidiran, pa ni izabran naopćinskim izborima, najavio je danas predsjednik Županijskeorganizacije HDZ-a Ivan Vučić.
ZAGREB,31. ožujka(Hina) - Karlovački HDZ pokrenut će upravni nadzor nad radom općinskog Vijeća u Plaškom, jer u njegovu radu sudjeluje HSS-ov vijećnik Mehmed Prošić, koji nikada nije kandidiran, pa ni izabran na općinskim izborima, najavio je danas predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Ivan Vučić.

Prošić je u Općinsko vijeće imenovan umjesto HSS-ovca Marija Vrbana, koji ga je i predložio za svog nasljednika, kao "kvalitetan kadar koji će doprinijeti međunacionalnoj snošljivosti". Prisegnuo je na sjednici 21. ožujka, na kojoj je Vijeće donijelo odluku o preimenovanju niza ulica i trgova koja je u javnosti podigla prašinu, budući da su ulice preimenovane po srpskim velikanima, poput Vuka Karadžića ili sv. Save.

Uz vladajuće SDSS-ovce, za preimenovanje ulica glasovao je i Prošić, zbog čega je, po nekim tumačenjima, odluka nezakonita.

Da je riječ o gruboj pogrešci slaže se i predsjednik županijskog HSS-a Miroslav Furdek, koji je odobrio Vrbanov prijedlog da ga u Vijeću zamijeni Prošić.

Furdek priznaje da nije provjeravao je li Prošić bio kandidiran na izborima, a najavio je da će HSS idućih dana ispitati cijeli slučaj i sankcionirati odgovorne, a moguća su, kaže, i isključenja iz stranke.

I sam Prošić potvrđuje da nije bio na izbornoj listi, kaže da mu se uloga vijećnika nije svidjela i najavljuje da će odstupiti već slijedeći tjedan.

Činjenicu da je u radu Vijeća sudjelovao čovjek koji nije tražio, pa ni dobio podršku birača, u županijskom HDZ-u tumače kao grubo kršenje izbornog zakona i Zakona o lokalnoj samoupravi.

Furdek je Hini naglasio da je HSS oštro protiv odluke o preimenovanju ulica u Plaškom, a uvjeren je da, ako se takva odluka jednom i bude donosila, o njoj ne bi smjela odlučiti većina po nacionalnoj osnovi.

Posebno je ogorčen činjenicom da je preimenovana ulica koja je nosila naziv po prvoj žrtvi srpske agresije Josipu Joviću. "Ako im smeta Jović, onda je njihova lojalnost hrvatskoj državi u najmanju ruku upitna", uvjeren je Furdek.

SDSS u Plaškom optužuje da izbjegava teme o gospodarskom oporavku kraja, te da se, umjesto toga "bavi donošenjem odluka koje će dodatno poljuljati ionako uzdrmane međunacionalne odnose". Takve odluke, kaže Furdek, nekome očito koriste, no to, naglašava, nikako ne može biti HSS.

Vrban, koji je vijećnički mandat vratio zbog preseljenja, priznaje vlastitu pogrešku, ali smatra da najveću odgovornost ipak mora snositi općinska mandatna komisija, koja je morala provjeriti je li vijećnik doista kandidiran na izborima.

Što se tiče Prošića, Vrban kaže da je riječ o kvalitetnom čovjeku, te da je Vijeće, umjesto njega "moglo dobiti i neku budalu".

Upravni nadzor nad radom općinskih vijeća, po Zakonu o općem pravnom postupku, provodi županijski ured državne uprave, a ne reagira li na nepravilnosti županijski, postupak mora pokrenuti Središnji državni ured za upravu.

Odluke općinskih vijeća u pravilu se stavljaju van snage ako se utvrdi da je došlo do teških kršenja izbornog zakonodavstva i Zakona o lokalnoj samoupravi.

Tako je, primjerice, početkom veljače Vlada raspustila Gradsko vijeće Petrinje, a kao jedan od razloga navedena je činjenica da je u radu Vijeća sudjelovao vijećnik koji je u međuvremenu promijenio prebivalište.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙