FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ osudio preimenovanje ulica u Plaškom

KARLOVAC, , 22. ožujka 2005. (Hina) - HDZ Karlovačke županije osudio jedanas jučerašnju odluku Općinskog vijeća Plaški o preimenovanju ulicai trgova koji nose imena po hrvatskim brigadama, kulturnim ipovijesnim velikanima.
KARLOVAC, , 22. ožujka 2005. (Hina) - HDZ Karlovačke županije osudio je danas jučerašnju odluku Općinskog vijeća Plaški o preimenovanju ulica i trgova koji nose imena po hrvatskim brigadama, kulturnim i povijesnim velikanima.

"Najoštrije osuđujem takvo preimenovanje ulica koje nije u interesu suživota u multikulturnoj i multietničkoj sredini kakva je Plaški", rekao je u ime Županijskog odbora HDZ-a karlovački župan Nedjeljko Strikić na konferenciji za novinare HDZ-a u Karlovcu.

Posebno je napomenuo da je prošlo premalo vremena od Domovinskog rata u kojemu su mnogi stradali, u kojemu je bilo izrazitih materijalnih uništavanja, da bi se s time smjelo poigravati. Istaknuo je neprihvatljivim da Ulica Prve gardijske brigade mijenja ime u Ulicu sv. Save, te se upitao u kojoj to državi žele živjeti načelnica Radimila Medaković i njezino općinsko vijeće kada u jednoj općini Republike Hrvatske treba ukloniti nazive poput Trga Katarine Zrinske, Ulice Ivane Brlić Mažuranić, Slave Raškaj, Eugena Kvaternika, Bernardina Frankopana i drugih.

Župan Strikić rekao je da je izvršna vlast Županije učinila puno u posljednjih deset godina da se u Plaški vrati suživot Hrvata i Srba, a da ovakav čin sve te napore vraća deset i više godina unatrag, te izaziva dio stanovništva na bunt.

Prema njegovu mišljenju, najodgovornija je načelnica općine Radmila Medaković (SDSS) i to nije njezin izolirani incident, nego način rada budući da ni prijašnji postupci oko vodoopskrbe i rada Općinskog vijeća u cjelini nisu pridonosili ozračju suradnje i povjerenja nego razdoru, smatra Strikić.

Većinom glasova vijećnika SDSS-a Ulica Josipa Jovića preimenovana je u Ulicu Ive Andrića, Eugena Kvaternika u Put Grbice, Prve gardijske brigade u Ulicu sv. Save, Saborčanska u Save Kosanovića, Kralja Zvonimira u Željezničku ulicu, a Bernardina Frankopana u Ulicu Vuka Karadžića. Ulica 143. domobranske pukovnije ubuduće će biti Ulica maršala Tita, Ulica Slave Raškaj bit će Ulica vladike Danila Jakšića, Bosanska će biti Ulica omerpaše Lapasa, Ivane Brlić Mažuranić bit će Ulica ZAVNOH-a, a Ulica krbavskog boja od sada je Verski put.

Ulice Vladimira Nazora, Kralja Tomislava i Plitvička ulica nisu mijenjale ime.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙