FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OESS izrazio zabrinutost zbog preimenovanja ulica u Plaškom

ZAGREB, 25. ožujka 2005. (Hina) - Misija Organizacije za europskusigurnost i suradnju (OESS) u Hrvatskoj izražava zabrinutost zbogpreimenovanja mjesta i ulica u sjećanje na ljude i događaje koji bimogli dovesti do podjela i potkopati napore usmjerene prema pomirbi uhrvatskom društvu, priopćeno je danas iz OESS-a.
ZAGREB, 25. ožujka 2005. (Hina) - Misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Hrvatskoj izražava zabrinutost zbog preimenovanja mjesta i ulica u sjećanje na ljude i događaje koji bi mogli dovesti do podjela i potkopati napore usmjerene prema pomirbi u hrvatskom društvu, priopćeno je danas iz OESS-a.

"Odluke o imenima mjesta predstavljaju osjetljivo pitanje i ne bi se trebale koristiti kao način uskraćivanja uloge ili zasluga nekim važnim dijelovima društva", drži voditelj Misije OESS-a veleposlanik Peter Semnbey. Također smatra važnim "da svi oni koji donose odluke iskažu suzdržanost pri preimenovanju ulica mjesta i ulica".

Semneby je izjavio kako odluka Vijeća u Plaškom potiče šire pitanje o načinu na koji bi se multietnički karakter Hrvatske i njezina bogata povijest trebali odražavati u imenima mjesta i ulica. Ona su važno i osjetljivo pitanje, jer su u izravnoj vezi s identitetom tih mjesta i njihovih stanovnika, stajalište je OESS-a.

Misija se nada kako će sve najvažnije stranke u Općinskom vijeću Plaški ponovno zajednički razmotriti cijelo pitanje vezano uz imena ulica. Razumljivo je da se multietnički i multikulturalni karakter Plaškog i sličnih gradova održava u imenima ulica, ali ništa se ne bi trebalo poduzimati bez pozornog razmatranja, ističe se u priopćenju.

Mnoga imena sa srpskim konotacijama također su tijekom godina promijenjena diljem Hrvatske, u nekim slučajevima zamijenjena imenima koja je srpska zajednica smatrala uvredljivima, stoji u priopćenju OESS-a.

Nedavnu odluku plaškog općinskog Vijeća o preimenovanju ulica oštro je osudio HDZ ističući da ona nije u interesu suživota u Plaškom kao multikulturnoj i multietničkoj sredini. Uz osudu te odluke HIP je ocijenio da se ukidanjem naziva ulica po hrvatskim velikanima, Josipu Joviću i postrojbama koje su oslobodile Plaški i Hrvatsku negiraju vrijednosti i žrtve na kojima je stvorena samostalna i suverena Hrvatska. Protiv odluke prosvjeduju i izražavaju nezadovoljstvo i braniteljske udruge te Udruga liječnika dragovoljaca, jer drže da podsjeća na početak devedesetih i da mogu imati teške posljedice u međunacionalnim odnosima, te radikalizirati političku situaciju. Zajednica povratnika i useljenika Karlovačke županije i Koalicija "Lista za promjene" četiriju stranaka - HB, HČSP-a, HDRS-a i HP-a zatražili su da državna tijela reagiraju i ponište tu odluku.

SDSS-ov saborski zastupnik Ratko Gajica ocijenio je da je odluka legitimna, ali i najavio da će stranački vrh s SDSS-ovim vijećnicima u Plaškom razgovarati o njenom mogućem povlačenju.

Većinom glasova vijećnika SDSS-a na sjednici Općinskog vijeća Plaški, održanoj 21. ožujka, Ulica Josipa Jovića preimenovana je u Ulicu Ive Andrića, Eugena Kvaternika u Put Grbice, Prve gardijske brigade u Ulicu sv. Save, Saborčanska u Save Kosanovića, Kralja Zvonimira u Željezničku ulicu, a Bernardina Frankopana u Ulicu Vuka Karadžića.

Ulica 143. domobranske pukovnije preimenovana je u Ulicu maršala Tita, Ulica Slave Raškaj u vladike Danila Jakšića, Bosanska u Ulicu omerpaše Latasa, Ivane Brlić Mažuranić u Ulicu ZAVNOH-a, a Ulica Krbavskog boja u Verski put.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙