FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlin: Broj nezaposlenih veći od pet milijuna

BERLIN, 31. ožujka 2005. (Hina) - Broj nezaposlenih u Njemačkoj unatočlaganom padu zabilježenom u ožujku i dalje je iznad pet milijuna,objavio je Savezni ured za rad u Nürnbergu u četvrtak.
BERLIN, 31. ožujka 2005. (Hina) - Broj nezaposlenih u Njemačkoj unatoč laganom padu zabilježenom u ožujku i dalje je iznad pet milijuna, objavio je Savezni ured za rad u Nürnbergu u četvrtak.

U ožujku je samo 41 000 nezaposlenih pronašlo zaposlenje tako da ukupan broj nezaposlenih iznosi 5 176 000, izjavio je predsjednik Saveznog ureda za rad Frank Juergen Weise. Kako se nadalje navodi u priopćenju, pad nezaposlenosti je osjetno manji nego u istom razdoblju prošle godine što se objašnjava dugotrajnom zimom i sporim oporavkom gospodarstva.

Ministar gospodarstva i rada Wolfgang Clement (Socijaldemokratska stranka Njemačke- SPD) smatra da će, unatoč sporom padu nezaposlenih u ožujku, ovog proljeća doći do obrata na njemačkom tržištu rada. Broj nezaposlenih je u veljači dosegao svoj vrhunac i brojke za ožujak pokazuju da je došlo do obrata, zaključio je Clement.

Predstavnik demokršćanske oporbene Unije CDU/CSU Volker Kauder naprotiv smatra da je broj nezaposlenih dokaz da je "vlada kapitulirala". On je od kancelara Gerharda Schroedera zatražio ukidanje "birokratskih mjera koje guše gospodarstvo".

Broj nezaposlenih naglo je porastao početkom godine zbog stupanja na snagu novog paketa mjera socijalnih reformi pod nazivom Hartz IV. Nakon stupanja na snagu Hartza IV, gotovo pola milijuna dosadašnjih primatelja socijalne pomoći prebačeno je među nezaposlene što je statistički utjecalo na porast broja nezaposlenih.

Najnovija stopa nezaposlenosti u Njemačkoj iznosi 12,5 s tim da je ona na prostoru bivše Istočne Njemačke sa 20,6 posto osjetno viša nego na zapadu zemlje gdje ona iznosi 10,3 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙