FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka CSU traži oduzimanje glasa dvojnim državljanima

BERLIN, 8. ožujka 2005. (Hina) - Njemačka Kršćansko-socijalna unija(CSU) traži oduzimanje prava glasa za oko 50.000 njemačkih državljanaturskog podrijetla, koji su nakon stjecanja njemačkog državljanstvaponovno zatražili tursku putovnicu te su time, s obzirom da Njemačkane priznaje dvojno državljanstvo, odbacili njemačko državljanstvo,priopćio je u utorak čelnik zastupničkog kluba CSU-a Michael Glos.
BERLIN, 8. ožujka 2005. (Hina) - Njemačka Kršćansko-socijalna unija (CSU) traži oduzimanje prava glasa za oko 50.000 njemačkih državljana turskog podrijetla, koji su nakon stjecanja njemačkog državljanstva ponovno zatražili tursku putovnicu te su time, s obzirom da Njemačka ne priznaje dvojno državljanstvo, odbacili njemačko državljanstvo, priopćio je u utorak čelnik zastupničkog kluba CSU-a Michael Glos.

Glos je od njemačke vlade zatražio da od turskim vlastima podnese zahtjev za listom osoba koje su nakon upisa u njemačko državljanstvo ponovno zatražili poništeno tursko državljanstvo. Nakon toga bi te osobe trebalo izbrisati iz njemačkog državljanstva, a time i s biračkih popisa, smatra Glos. On drži da je problem postojao i 2002. kada je veliki dio ovih birača, koji, kako je naglasio, većinom podržava socijaldemokratsko-zelenu vladu, izišao na izbore. Time je, smatra Glos aludirajući na tijesan ishod posljednjih parlamentarnih izbora, Gerhard Schroeder "s turskom pomoći" ponovno postao kancelar.

Demokršćanska inicijativa bi mogla pogoditi i ostale nove njemačke državljane koji su nakon ispisa iz vlastite knjige državljana, što pri procesu stjecanja njemačkog dravljanstva traže njemačke vlasti, nakon stjecanja njemačkog ponovno zatražili staro državljanstvo.

Njemačke vlasti toleriraju zadržavanje starog državljanstva samo u slučaju političkog gonjenja ili u slučaju da vlasti u domovini podnositelja zahtjeva odbijaju ispis iz knjige državljana. Prema nekim informacijama i određeni broj bivših državljana Republike Hrvatske, nakon stjecanja njemačkog, ponovno zatraži upis u hrvatsku knjigu državljana, čime krše njemački zakon o državljanstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙