FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački predsjednik pozvao vladu i oporbu na suradnju

BERLIN, 15. ožujka 2005. (Hina) - Njemački predsjednik Horst Koehlerodržao je u utorak govor o stanju nacije u kojem je apelirao na vladui oporbu da zajednički poduzmu napore kako bi se smanjila rekordnanezaposlenost u Njemačkoj.
BERLIN, 15. ožujka 2005. (Hina) - Njemački predsjednik Horst Koehler održao je u utorak govor o stanju nacije u kojem je apelirao na vladu i oporbu da zajednički poduzmu napore kako bi se smanjila rekordna nezaposlenost u Njemačkoj.

"Na vladi i oporbi je velika domoljubna odgovornost", izjavio je Koehler. On je, govoreći pred oko 600 pripadnika svijeta politike i gospodarstva, izjavio da s obzirom na masovnu nezaposlenost koja vlada u Njemačkoj sve odluke koje pridonose otvaranju radnih mjesta moraju imati prednost.

Kohler je reformski paket vlade kancelara Gerharda Schroedera, pod nazivom "Agenda 2010", nazvao "hrabrim korakom". Njemačka međutim ne može sada stati, nego mora ići dalje u provođenju reformi i za to su potrebne sve snage u društvu, zaključio je Koehler. Njemački predsjednik je apelirao na poslodavce i sindikate da se "uključe u zajedničku odgovornost".

Koehler je kao jedan od razloga dramatičnog stanja na njemačkom tržištu rada naveo i loše stanje u njemačkom obrazovanju. On je istodobno zatražio temeljitu poreznu reformu kao i reformu socijalnog sustava te je pozdravio najavljeni susret predstavnika vlade i oporbe na temu borbe protiv nezaposlenosti, koji bi se trebao održati u četvrtak.

Vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), kojoj pripada i kancelar Schroeder, kritizirala je uoči govora njemačkog predsjednika. Potpredsjednik zastupničkog kluba SPD-a Michael Mueller smatra da je Koehler svojim govorom o stanju nacije, kojeg održava kao gost Udruge poslodavaca, "prekoračio ustavne i političke ovlasti koje predviđa dužnost predsjednika".

Horst Koehler je prije preuzimanja dužnosti njemačkog predsjednika obnašao dužnost predsjednika MMF-a te je bio član trenutno oporbene Kršćansko demokratske unije (CDU).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙