FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

'Bremenski taliban' protjeran iz Njemačke

BERLIN, 14. ožujka 2005. (Hina)- Građanin Njemačke turskog podrijetlaMurat Kurnaz, poznatiji pod nazivom "Bremenski taliban", prebačen jeiz zatvora u američkoj vojnoj bazi u Guantanamu u Tursku, javljajunjemački elektronski mediji u ponedjeljak pozivajući se na turskeizvore, a njemačke vlasti istodobno odbijaju mogućnost njegovapovratka u Njemačku.
BERLIN, 14. ožujka 2005. (Hina)- Građanin Njemačke turskog podrijetla Murat Kurnaz, poznatiji pod nazivom "Bremenski taliban", prebačen je iz zatvora u američkoj vojnoj bazi u Guantanamu u Tursku, javljaju njemački elektronski mediji u ponedjeljak pozivajući se na turske izvore, a njemačke vlasti istodobno odbijaju mogućnost njegova povratka u Njemačku.

Prema istim izvorima, Kurnaz je tijekom noći stigao u NATO vojnu bazu Incirlik na jugu Turske, nakon čega je predan lokalnim vlastima. Procjenjuje se da bi se 24-erogodišnjem Kurnazu, koji je rođen i živio je u Njemačkoj ali još uvijek posjeduje tursku putovnicu, u Turskoj moglo suditi zbog protustavnog djelovanja i pozivanja na uvođenje islamske države u Turskoj.

Murat Kurnaz je krajem 2001. uhićen u Pakistanu a američke vlasti mu predbacuju članstvo u terorističkoj mreži al-Qaida, što on poriče. Kurnaz tvrdi da je u Pakistan otputovao kako bi "produbio svoja saznanja o Kuranu". Kuranazovi odvjetnici tvrde da je njihov štićenik tijekom zatočeništva u Gunatanamu bio višestruko podvrgnut mučenjima.

Njemačke vlasti u međuvremenu odbijaju mogućnost da se Kurnaz ponovno nastani u Njemačkoj, jer je prekršio zakon o boravku stranaca koji predviđa da se osobama koje duže od šest mjeseci borave izvan Njemačke poništi boravišna dozvola.

Majka uhićenog Kurnaza, koja zajedno s obitelji živi u Njemačkoj, već godinama vodi medijsku kampanju koja bi urodila puštanjem njezinog sina iz američkog zatočeništva, otputovala je Istanbul gdje je po dolasku izjavila da od američkih vlasti još uvijek nije dobila potvrdu o tomu gdje se njezin sin nalazi. Ona je najavila da će vladu u Washingtonu tužiti na četiri milijarde dolara odštete zbog pretrpljenih boli.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙