FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "Tajna" diplomacija Slovenije i Hrvatske

LJUBLJANA,31. ožujka(Hina) - Budući da će se ad-hoc skupina za suradnjuHrvatske sa Haškim sudom prvi put sastati 26. travnja, Hrvatska možeočekivati da će se europski ministri vanjskih poslova o njenom početkupregovora s Europskom unijom odlučivati tek na sastanku MinistarskogVijeća općih poslova i vanjskih odnosa EU (GAERC) 23. svibnja, piše učetvrtak ljubljansko "Delo" koje u istom prilogu govori o nastavku"tajne slovensko-hrvatske diplomacije" koja se odvija "u sjeni" odnosaHrvatske i EU-a.
LJUBLJANA,31. ožujka(Hina) - Budući da će se ad-hoc skupina za suradnju Hrvatske sa Haškim sudom prvi put sastati 26. travnja, Hrvatska može očekivati da će se europski ministri vanjskih poslova o njenom početku pregovora s Europskom unijom odlučivati tek na sastanku Ministarskog Vijeća općih poslova i vanjskih odnosa EU (GAERC) 23. svibnja, piše u četvrtak ljubljansko "Delo" koje u istom prilogu govori o nastavku "tajne slovensko-hrvatske diplomacije" koja se odvija "u sjeni" odnosa Hrvatske i EU-a.

"Skupina koja će prosuđivati o suradnji Hrvatske sa Haškim tribunalom sastavit će, kako se predviđa, svoje prvo izvješće krajem svibnja, a slijedeći prvi sudbonosni datum vjerojatno će (za Hrvatsku) biti tek 23. svibnja, kad je ponovni susret europskih ministara vanjskih poslova", piše vodeći slovenski list koji dodaje da je osnivanje "petorke" u kojoj su ministri vanjskih poslova Luksemburga, Velike Britanije i Austrije, te europski povjerenici Javier Solana i Ollie Rehn u Zagrebu protumačeno kao diplomatska pobjeda iako to zapravo ne znači mnogo.

"Za početak pregovora Hrvatska još uvijek treba suglasnost članica EU-a, a za glavne članice će kriterij i dalje biti mišljenje Carle del Ponte", navodi slovenski list.

U sjeni odnosa Hrvatske i Europske unije odvija se i "tajna diplomacija" između Ljubljane i Zagreba, navodi "Delo". Njen dio je i susret Dimitrija Rupela s hrvatskom ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar Kitarović koji su se u utorak na večer susreli na slovenskoj obali, bez prethodne najave i izjava nakon susreta, čime se nastavlja praksa sa zadnjih susreta premijera i predstavnika ministarstava vanjskih poslova.

Zanimljivo je da su zadnjih tjedana između Slovenije i Hrvatske bili samo nekakvi "neformalni susreti", a službenih sastanaka nije bilo od zadnjeg sastanka premijera Janše i Sanadera u Mokricama, navodi list, dodajući da je i zadnji susret predsjednika država Drnovšeka i Mesića također bio "neformalan", ali da je priređen bez "igre skrivača" jer su mediji o njemu bili unaprijed obaviješteni. U razgovorima Rupela i Kolinde Grabar Kitarović, navodi ljubljanski list, bilo je riječi o "bilateralnim problemima" i "približavanju Hrvatske Uniji".

"Slovenija odlučno podržava Hrvatsku na njenom putu u EU, makar i bez izručenja Gotovine, te uz premijerove kritike Haškog suda. Tako su Rupel i Kitarović govorili o dosadašnjim bilateralnim kontaktima, sporazumima koji se pripremaju, te o povijesnoj komisiji. Ministrica i ministar su na svojem prvom sastanku ocijenili da su odnosi između Slovenije i Hrvatske dobri i svestrani i da se to u zadnje vrijeme iskazuje i u dinamici susreta na najvišoj razini", zaključuje "Delo".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙