FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Slovenija spremna još jednom proučiti neprihvatljiv sporazum

LJUBLJANA,28. ožujka(Hina) - Susret slovenskog i hrvatskog predsjednikaJaneza Drnovšeka i Stjepana Mesića dao je znak da je Hrvatska opetspremna razgovarati o rješenjima iz sporazuma Drnovšek-Račan koji jeza Hrvatsku službeno još uvijek neprihvatljiv, navodi u komentaruljubljanskog lista "Dnevnik" od subote Igor Mekina.
LJUBLJANA,28. ožujka(Hina) - Susret slovenskog i hrvatskog predsjednika Janeza Drnovšeka i Stjepana Mesića dao je znak da je Hrvatska opet spremna razgovarati o rješenjima iz sporazuma Drnovšek-Račan koji je za Hrvatsku službeno još uvijek neprihvatljiv, navodi u komentaru ljubljanskog lista "Dnevnik" od subote Igor Mekina.

"Susret je donio važan iako jedva primjetan pomak", tumači Mekina izjavu Drnovšeka da postoje uvjeti da se još jednom racionalno pogledaju dosadašnja rješenja u otvorenim pitanjima "uz moguće ispravke" i Mesićev navod da je i želja Hrvatske da se u nekom kraćem razdoblju "riješi nekoliko otvorenih pitanja među državama".

"Kad se te izjave prevedu iz diplomatskog jezika, one u prvom redu znače da je Slovenija spremna još jednom proučiti za Hrvatsku još uvijek službeno neprihvatljiv sporazum Drnovšek-Račan. Kao odgovor na tu ponudu došao je tihi signal da se Hrvatskoj uistinu žuri i da je spremna ponovo razgovarati", navodi Mekina.

Kako navodi ljubljanski dnevni list, u kabinetu slovenskog predsjednika više je stručnjaka koji se zauzimaju za kompromis i racionalna rješenja koja se temelje na pretpostavci "da je vanjska politika sačinjena iz interesa i pregovora u kojima se nešto daje i nešto dobiva".

Na drugoj strani, iracionalni obrasci ponašanja vide se u nekim potezima vlade premijera Janeza Janše koja je odstupila od "zajedničkog europskog stajališta" o odgodi pregovora Hrvatske s EU-om, nadajući se da će "dobro biti vraćeno dobrim" i uzdajući se u "posebnu kemiju" koja postoji između Janše i Sanadera.

"Takvi magijski i primitivni načini razmišljanja nemaju mnogo veze s racionalnom vanjskom politikom", navodi Mekina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙