FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naslov

LJUBLJANA,28. ožujka(Hina) - Uskršnja poslanica zagrebačkog nadbiskupakardinala Bozanića izazvala je u Hrvatskoj političke i crkvenereakcije, a znači da su službena crkva i hrvatska vlada jedinstveni upogledu ulaska u Europsku uniju, ocjena je koju u komentaru ovogvikenda daje ljubljansko "Delo".
LJUBLJANA,28. ožujka(Hina) - Uskršnja poslanica zagrebačkog nadbiskupa kardinala Bozanića izazvala je u Hrvatskoj političke i crkvene reakcije, a znači da su službena crkva i hrvatska vlada jedinstveni u pogledu ulaska u Europsku uniju, ocjena je koju u komentaru ovog vikenda daje ljubljansko "Delo".

"Političari su u velikoj većini podržali poslanicu, ali je ona naišla na nerazumijevanje u radikalnijim desnim crkvenim krugovima. Njihov je glasnik, karizmatični svećenik Zlatko Sudac koji javno poziva generala Gotovinu neka se ne preda i koji je oštro protiv EU-a, te govori da Hrvatska ne treba Uniju jer Hrvati mogu i bez nje. Bozanićeva poslanica, iako se u njoj nitko ne spominje, bila je obračun s crkvenom opozicijom koja ne podržava hrvatski put u Europsku uniju. Bozanić je i sam lobirao za početak pregovora, te tako ustrajao u nastojanjima Vatikana da se Hrvatska što prije uključi u europsku obitelj", navodi vodeći slovenski list.

"Iako je poslanica u prvom redu bila namijenjena crkvenim dostojanstvenicima, nije nedostajalo negativnih reakcija političara. Desničarski političari zamjerili su kardinalu Bozaniću da ga je vlada angažirala kako bi ublažio protivljenje Europskoj uniji, te da je previše podređen HDZ-u. No, građani nisu propustili vidjeti najbitniju poruku, a to je da su predsjednik države, predsjednik vlade, vlast, većina oporbe i crkva na istom putu", zaključuje Kajzer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙