FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina: Posjet čelnika Kuomintanga važan događaj

PEKING, 31. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Visoki kineski dužnosnikoznačio je posjet čelnika tajvanske oporbe u četvrtak "ključnimdogađajem", nakon što je Peking ponudio toj otočnoj državi trgovinskekoncesije kako bi se smirile napetosti oko zakona kojim se odobravauporaba vojne sile ako Tajvan zatraži neovisnost.
PEKING, 31. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Visoki kineski dužnosnik označio je posjet čelnika tajvanske oporbe u četvrtak "ključnim događajem", nakon što je Peking ponudio toj otočnoj državi trgovinske koncesije kako bi se smirile napetosti oko zakona kojim se odobrava uporaba vojne sile ako Tajvan zatraži neovisnost.

Kineski je parlament 14. ožujka izglasao zakon kojim se spriječava otcjepljenje Tajvana, pola stoljeća nakon što su nacionalističke vlasti prebjegle u tu otočnu državu nakon gubitka vlasti od komunista Mao Zedonga. Peking tvrdi da je Tajvan integralni dio Narodne Republike Kine.

Jia Qinglin, četvrti u hijerarhiji Komunističke partije, sastao se u Pekingu s Chiangom Pin-kungom, potpredsjednikom tajvanskog Kuomintanga (KMT).

"Vaš posjet otvara dijalog između dviju strana nakon više od 50 godina. To je ključan događaj za odnose preko Tajvanskog tjesnaca", rekao je Jia.

KMT se zauzima za ponovno ujedinjenje Tajvana s Kinom, za razliku od tajvanskog predsjednika Chen Shui-biana i njegove Demokratske napredne stranke.

O posjetu kuomintangovaca Kini predsjednik Chen Shui-bian je u Taipeiu rekao kako stvara pogrešnu sliku o tome da neki ljudi na Tajvanu prihvaćaju antisecesijski zakon i da je tim posjetom "umanjen suverenitet Tajvana".

Chiang bi se tijekom dana trebao sastati s kineskim državnim tajnikom Tangom Jiaxuanom, dan nakon što je Kina ponudila zaokret u trgovini zaslađivačima.

Kina je udarila u samo srce Shui-bianove izborne baze u većinom ratarskom južnom Tajvanu ponudivši preferencijalnu politiku uvoza voća i povrća te pomoć tajvanskim poljoprivrednicima za ulaganja u pet kineskih provincija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙