FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina ocjenjuje pozitivnim posjet Kuomintanga

PEKING, 29. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Kina je u utorak ocijenilaposjet izaslanstva tajvanske oporbene stranke Kuomintang kaopozitivan za kinesko-tajvanske odnose.
PEKING, 29. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Kina je u utorak ocijenila posjet izaslanstva tajvanske oporbene stranke Kuomintang kao pozitivan za kinesko-tajvanske odnose.

Izaslanstvo, koje broji 34 člana i predvodi je potpredsjednik Kuomintanga Chiang Pin kung, s oduševljenjem su dočekale stotine ljudi u ponedjeljak na početku posjeta kojem je cilj smanjivanje napetosti u odnosima između dvije zemlje posebno nakon što je Kina usvojila anti-secesijski zakon.

To je prvi posjet Kuomintanga na kineskom teritoriju otkako je u Kini izgubio u građanskom ratu 1949. godine od Komunističke partije Mao Zedonga.

"Chiangov posjet je ohrabrujući znak za promicanje kinesko-tajvanskih kontakata", piše "China Daily". "Dugogodišnja je i čvrsta kineska politika da razgovara sa svima koji žele imati ulogu u kinesko-tajvanskom dijalogu", dodaje "China Daily".

Peking inzistira da demokratski Tajvan mora biti vraćen pod njegovu vlast i silom ako je potrebno i mnoge je Tajvance razbjesnio anti-secesijski zakon koji prijeti silom tom otoku ako proglasi neovisnost.

Chiang Pin kung će posjetiti Nanjing i Peking gdje će razgovarati s kineskim čelnicima prije povratka na Tajvan u petak. Očekuje se da će tijekom susreta razmotriti mogućnosti ukidanja desetljećima stare zabrane izravnog transporta robe preko morskog tjesnaca koji dijeli Kinu i Tajvan. Tajvan je zbog sigurnosnih razloga još 1949. zabranio izravne zračne i morske veze s Kinom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙