FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski parlament donio "antisecesionistički" zakon

PEKING, 14. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Kineski parlament uponedjeljak je gotovo jednoglasno donio "antisecesionistički" zakonkoji Kini dopušta uporabu vojne sile protiv Tajvana ako taj otokproglasi neovisnost od Kine koja ga smatra svojim teritorijem.
PEKING, 14. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Kineski parlament u ponedjeljak je gotovo jednoglasno donio "antisecesionistički" zakon koji Kini dopušta uporabu vojne sile protiv Tajvana ako taj otok proglasi neovisnost od Kine koja ga smatra svojim teritorijem.

Kineski Nacionalni kongres izglasao je zakon koji propisuje da Kina, kao zadnji korak, protiv Tajvana može poduzeti "ne-mirnodopske" mjere, a za njega je ruke diglo 2.896 zastupnika uz dva suzdržana glasa, nakon čega ga je potpisao kineski predsjednik Hu Jintao.

Taj bi zakon mogao podići tenzije u jednom od najrizičnijih područja u Aziji, jer je tajvanski predsjednik Chen Shui-bian zakon osudio kao prijetnju regionalnoj sigurnosti te najavio da će mu se Tajvan suprostaviti.

No, unatoč zakonu, analitičari tvrde da kineska vojska neće odmah napasti Tajvan.

U zakonu stoji da Kina može pribjeći vojnoj sili pod tri uvjeta - ako Tajvan napadne druga zemlja, ako službeno proglasi neovisnost, te ako tajvanski vođe neograničeno odgađaju dijalog oko eventualnog ujedinjenja.

Zakonu je priloženo i nekoliko amandmana, a najvažniji od njih odnosi se na odredbu kojom se omogućuje uporaba "ne-mirnodopskih mjera", što je ustvari fraza za vojne akcije - "kada su iscrpljeni svi uvjeti za mirno re-ujedinjenje (s Kinom)" promijenjeno je u "kada su potpuno iscrpljene sve mogućnosti za mirno re-ujedinjenje".

"Neki zastupnici primijetili su da bi promjena 'uvjeti' u 'mogućnosti' mogla pomoći razjasniti da ako postoji i najmanja nada za mirno re-ujedinjenje, mi ćemo udvostručiti napore da to i ispunimo", objavila je službena kinesna novinska agencija Xinhua.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙