FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina objavila uvjete upotrebe sile protiv Tajvana

ZAGREB/PEKING, 8. ožujka 2005. (Hina) - Kina je u utorak iznijela svojeuvjete pod kojima bi mogla upotrijebiti silu kako bi nametnulaujedinjenje s Tajvanom, te je priopćila da je novi "antisecesijskizakon" neophodan kako bi se spriječili koraci prema formalnojneovisnosti otoka kojeg Peking smatra "odbjeglom" kineskom pokrajinom,javljaju novinska agencije.
ZAGREB/PEKING, 8. ožujka 2005. (Hina) - Kina je u utorak iznijela svoje uvjete pod kojima bi mogla upotrijebiti silu kako bi nametnula ujedinjenje s Tajvanom, te je priopćila da je novi "antisecesijski zakon" neophodan kako bi se spriječili koraci prema formalnoj neovisnosti otoka kojeg Peking smatra "odbjeglom" kineskom pokrajinom, javljaju novinska agencije.

"Činjenice pokazuju da secesionističke aktivnosti snaga 'tajvanske neovisnosti' snažno prijete kineskom suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti, ozbiljno ugrožavaju izglede za mirno ujedinjenje, te potkopavaju temeljne interese kineskog naroda", rekao je visoki kineski dužnosnik na zasjedanju Svekineskog narodnog kongresa, prenosi agencija dpa.

Potpredsjednik Stalnog odbora Kongresa Wang Zhaoguo rekao je pred 3,000 delegata na zasjedanju da će Kina upotrijebiti vojnu silu ako se zadovolji jedan od tri uvjeta: ako strana sila izvrši invaziju na Tajvan, ako Tajvan formalno proglasi neovisnost, ili ako tajvanski čelnici unedogled odugovlače s pregovorima o reunifikaciji.

Pod tim uvjetima Kina će "upotrijebiti sva ne-mirovna sredstva, te primjeniti druge mjere kako bi zaštitila suverenitet i teritorijalni integritet", rekao je Wang na redovitoj godišnjoj plenarnoj sjednici Kongresa vladajuće Komunističke partije.

Wang je to kazao predstavljajući "antisecesijski zakon", koji bi delegati trebali usvojiti 14. ožujka, posljednjeg dana rada Kongresa.

Tajvanski predsjednik Chen Shui-bian ranije je kazao da je nacrt tog zakona prijetnja regionalnoj stabilnosti, te da bi mogao opslužiti kao izgovor za napad na Tajvan. On je isto tako pozvao službeni Peking da "antisecesijski zakon" ne usvoji, prenosi Reuters.

Zabrinutost zbog donošenja tog zakona izrazili su i Sjedinjene Države i Japan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙