FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tajvanci protiv kineskoga protutajvanskoga zakona

TAIPEI, 6. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Deseci tisuća Tajvanaca održalisu dva masovna prosvjeda u nedjelju u znak neslaganja s predloženim"antisecesijskim zakonom" kojim Kina želi spriječiti nezavisnostTajvana.
TAIPEI, 6. ožujka 2005. (Hina/dpa) - Deseci tisuća Tajvanaca održali su dva masovna prosvjeda u nedjelju u znak neslaganja s predloženim "antisecesijskim zakonom" kojim Kina želi spriječiti nezavisnost Tajvana.

Dva skupa, u Taipeiu i Kaohsiungu, organizirale su Demokratska progresivna stranka i Tajvanska unija solidarnosti.

Te dvije stranke koje se zalažu za nezavisnost prosvjeduju zato što kineski parlament kani na svojem redovitom godišnjem zasjedanju koje traje od 5. do 15. ožujka u Pekingu, izglasati "antisecesijski zakon".

Predsjednik Chen Shui-bian i potpredsjednica Annette Lu nisu bili na prosvjedima da ne bi naljutili Kinu, ali osudili su predloženi zakon kao izgovor za napad na Tajvan i pozvali službeni Peking da ga ne usvoji.

Premijer Frank Shieh bio je na prosvjedu u Taipeiju, a bivši predsjednik Lee Teng-hui govorio je na skupu u Kaohsiungu.

"Prava kineska namjera tim antisecesijskim zakonom jest progutati Tajvan, ali Tajvan je već postao nezavisna država. Tajvan nije dio Kine, on je dio svijeta", rekao je Lee. "Svi tajvanski građani moraju ustati i prosvjedovati protiv kineskoga antisecesijskoga zakona. Ostanemo li ujedinjeni i budemo li se borili do kraja, izmijenit ćemo sudbinu tajvanskoga naroda i ponovno ispisati povijest Tajvana", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙