FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tajvan, vojska, ekonomija - teme Svekineskoga narodnog kongresa

ZAGREB/PEKING, 4. ožujka 2005. (Hina) - 'Odbjegli' otok Tajvan,katastrofalno stanje kineskih ugljenokopa, vojna reforma igospodarstvo, s naglaskom na tečaj juana, ključne su teme ovogodišnjegzasjedanja Kineske narodne skupštine koje treba početi u subotu.
ZAGREB/PEKING, 4. ožujka 2005. (Hina) - 'Odbjegli' otok Tajvan, katastrofalno stanje kineskih ugljenokopa, vojna reforma i gospodarstvo, s naglaskom na tečaj juana, ključne su teme ovogodišnjeg zasjedanja Kineske narodne skupštine koje treba početi u subotu.

Prema agenciji Reuters, među prvim točkama dnevnog reda bit će prijedlog zakona protiv secesije kojim bi Kina dobila zakonsku osnovu za intervenciju na Tajvanu odluči li taj otok nakon desetljeća demokratske samouprave proglasiti neovisnost umjesto povratka matici zemlji.

Analitičari će s osobitim zanimanjem pratiti uvodni govor premijera Wen Jibaoa kako bi doznali više o zakonskom prijedlogu koji je već pobudio strahovanja Tajvana, Sjedinjenih Država i Japana zbog mogućih jačanja napetosti u Tajvanskom tjesnacu.

Šef komunističke stranke i predsjednik Hu Jintao trebao bi potpuno preuzeti vlast nakon što je u petak njegov prethodnik Jiang Zemin (78), i formalno odstupio s posljednje svoje dužnosti - predsjednika državnoga Središnjeg vojnog povjerenstva.

Jiangovim odlaskom Hu će preuzeti punu kontrolu nad Partijom (KPK), državom i vojskom te s premijerom Wen Jiabaoom učvrstiti vlast.

Kineski katastrofalno nesigurni i opasni rudnici ugljena bit će pitanje kojim će se morati pozabaviti delegati iz svih kineskih pokrajina jer je ugljen nužan kineskome gospodarstvu, ali ne s ovako tragičnom bilancom: 6.000 poginulih rudara tijekom 2004. godine. Stoga bi parlament trebao odobriti izmijenjeni zakon o ugljenokopima kojim bi se zabranio rad malim operatorima. Slične mjere u prošlosti nisu dale osobitih rezultata, primjećuje Reuters.

Parlament će također odobriti prijedlog vojnog proračuna za 2005., u visini od 247,7 milijardi juana (39,9 milijardi dolara), to jest za 12,6 posto više od 2004, jer Kina kani modernizirati najveću vojsku na svijetu i učiniti je visokotehnologiziranom silom.

Kineski premijer Wen Jiabao pojačat će mjere za usporavanje gospodarskog rasta, a istodobno pokušati osigurati egzistenciju za milijune poljoprivrednika. Ministar financija Jin Renqing trebao bi predložiti manji proračunski deficit nego prošlih godina u skladu s naporima koje Kina ulaže još od 2003., kako se njezin gospodarski bum ne bi pretvorio u slom.

Kina bi trebala poduzeti i korake kojima će podržati rast prihoda u poljoprivredi, te mjere za smanjenje jaza između bogatih i siromašnih, gradova i sela.

Nacionalna valuta juan trebala bi biti jedna od ključnih tema na kongresu, napominje Reuters, koji ne očekuje da će stvarno doći do promjene politike tečaja ali podsjeća na spekulacije da bi Kina mogla dopustiti aprecijaciju juana i vezati ga uz nekoliko drugih valuta, umjesto samo za dolar, radi bolje monetarne politiku. SAD i druge zemlje žale se da podcijenjeni juan daje kineskim izvoznicima nepoštenu prednost na svjetskim tržištima.

Kina se ovoga tjedna pripremila za zasjedanje parlamenta, pritvorivši gotovo 450 osoba kako bi osigurala red, a za tu je zadaću mobilizirala 650.000 dragovoljaca koji patroliraju Pekingom.

Agencija Nova Kina javila je početkom tjedna da će Kina pojačati cenzuru interneta tijekom zasjedanja, a sigurnosno osoblje strogo će kontrolirati rasprave na glavnim kineskim portalima. Agencija Nova Kina je pojasnila da će poruke surfera biti strogo filtrirane i cenzurirane jer su neke odaslane sa skrivenim namjerama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙