FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski predsjednik: Peking nikad neće tolerirati neovisnost Tajvana

PEKING , 4. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Kina "nikad neće tolerirati"neovisnost Tajvana i "učinit će sve što može kako bi se ostvarilomirno ujedinjenje domovine", izjavio je u petak kineski predsjednik HuJintao optuživši Taipei da "opstruira status quo" između dvijustrana.
PEKING , 4. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Kina "nikad neće tolerirati" neovisnost Tajvana i "učinit će sve što može kako bi se ostvarilo mirno ujedinjenje domovine", izjavio je u petak kineski predsjednik Hu Jintao optuživši Taipei da "opstruira status quo" između dviju strana.

Hu je to rekao uoči otvaranja godišnje sjednice kineskog parlamenta na kojoj bi se trebao usvojiti "zakon o sprječavanju odcjepljenja" koji će omogućiti da se svako proglašenje tajvanske neovisnosti smatra nezakonitim potezom.

"I dalje ćemo činiti sve što možemo kako bismo pokušali postići mirno ujedinjenje naše domovine", rekao je Hu pred skupinom članova parlamenta. "No, nikad nećemo tolerirati neovisnost Tajvana i nikad nećemo dopustiti separatističkim snagama koje podupiru takvu neovisnost da odvoje Tajvan od Kine, bez obzira na načine kojima će se one pritom služiti ili imena koja će pronaći za novu državu", rekao je kineski predsjednik.

Kina smatra Tajvan, koji je de facto neovisan, odmetnutom pokrajinom i zadržava pravo na pribjegavanje sile ukoliko taj otok odluči i službeno objaviti neovisnost i proglasiti se suverenom državom.

"Tajvanske su vlasti namjerno poticale antagonizam između dviju strana pokušavajući na sve načine opstruirati status quo prema kojemu kineski i tajvanski dio predstavljaju jednu državu - Kinu", kazao je Hu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙