FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pojačan nadzor prometa neprehrambenih proizvoda

ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Gospodarska inspekcija Državnoginspektorata u prošloj je godini obavila ukupno 553.871 kontroluprimjene propisa, od čega se 351 inspekcijski nadzor odnosi na nadzorprometa neprehrambenih proizvoda, pri čemu je utvrđeno 179 prekršajaili u više od polovice (50,9 posto) nadzora, objavljeno je danas izDržavnog inspektorata.
ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Gospodarska inspekcija Državnog inspektorata u prošloj je godini obavila ukupno 553.871 kontrolu primjene propisa, od čega se 351 inspekcijski nadzor odnosi na nadzor prometa neprehrambenih proizvoda, pri čemu je utvrđeno 179 prekršaja ili u više od polovice (50,9 posto) nadzora, objavljeno je danas iz Državnog inspektorata.

Najviše prekršaja - 127 ili 70,9 posto, utvrđeno je zbog povreda odredbi Zakona o zaštiti potrošača (neisticanje cijena, nepostajanja tehničkih uputa, jamstvenih listova, popisa servisera, nepostajanja deklaracija). Zbog kršenja Zakona o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocijeni sukladnosti utvrđeno je 48 ili 26,8 prekršaja, dok je najmanje prekršaja bilo prema odredbama Zakona o općoj sigurnosti proizvoda - njih 4 ili 2,2 posto.

Slijedom toga, prošle je godine podnijeto 113 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka. Također, donesena su i 44 usmena rješenja o zabrani raspolaganja proizvodima koji nisu deklarirani, opskrbljeni ispravama ili nisu označeni potvrdbenim znakom. Vrijednost robe kojom je tako privremeno zabranjeno raspolaganje iznosi više od 1,42 milijuna kuna.

Ujedno, izrečeno je i 17 novčanih kazni u iznosu od 5 tisuća kuna zbog neisticanja cijena i isticanja viših cijena od utvrđenih u knjizi popisa.

Inspekcijski nadzori obavljeni su najčešće u prometu uvoznih neprehrambenih proizvoda, a koji se uglavnom prodaju u trgovačkim centrima.

Prijave potrošača koje su tijekom prošle godine zaprimljene, dodaju u Državnom inspektoratu, odnosile su se uglavnom na nedeklariranje ili nepotpuno deklariranje i neisticanje cijena te neopskrbu ispravama koje je proizvođač priredio radi lakše i sigurnije uporabe tih proizvoda, a što je potvrđeno i inspekcijskim nadzorima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙