FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Krivolov na Dunavu

BOROVO SELO, 29. ožujka 2005. (Hina) - Ribočuvarska službaŠportsko-ribolovnog saveza Vukovarsko-srijemske županije, u suradnji svišim inspektorom zaštite prirode Ministarstva kulture ŽeljkomVukovićem, zaplijenila je noćas četiri ribarske mreže stajačice tzv.barakude, dugačke oko 150 metara, koje su krivolovci postavili naulazu u baru Savulju kod Borova Sela.
BOROVO SELO, 29. ožujka 2005. (Hina) - Ribočuvarska služba Športsko-ribolovnog saveza Vukovarsko-srijemske županije, u suradnji s višim inspektorom zaštite prirode Ministarstva kulture Željkom Vukovićem, zaplijenila je noćas četiri ribarske mreže stajačice tzv. barakude, dugačke oko 150 metara, koje su krivolovci postavili na ulazu u baru Savulju kod Borova Sela.

Prema riječima inspektora Vukovića, mreže su otkrivene na području izlijevanja Dunava koje je poznato kao prirodno mrjestilište više vrsta slatkovodnih riba, najviše šarana i smuđa.

"Pretpostavljam da je upravo smuđ, koji je trenutačno u lovostaji i u ovo poplavljeno područje iz Dunava dolazi na prirodnu reprodukciju, bio glavna meta krivolovaca", rekao je Vuković za Hinu. U mrežama je pronađeno 20-ak deverika, ukupne težine oko 15 kilograma, i jedan vretenasti šaran, težak oko tri kilograma.

Sve je više protuzakonitog ribolova na području Dunava i Save, kojim se ugrožava autohtoni riblji fond, ponajviše vretenasti šaran i kečiga, koje su ionako ugrožene vrste, te su kao takve uvrštene u Crveni popis ugroženih životinja Hrvatske, rekao je inspektor Vuković.

Važnim je ocijenio potrebu "ustrojavanja profesionalne ribočuvarske službe koja bi primarno trebala čuvati riblji fond tih dviju graničnih rijeka od protuzakonitog ribolova".

Inspekcija zaštite prirode o otkrivenom krivolovu izvijestit će nadležnu ribarsku inspekciju, a "s ovakvim zajedničkim akcijama nastavit ćemo i u buduće i to ne samo na ovom dijelu Dunava, već i na području Dunava u Osječko-baranjskoj županiji kojim gospodare zajednice športskih ribolovnih udruga Osijek i Baranja", rekao je inspektor Vuković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙