FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSLS poziva Vladu da istrgne Hrvatsku iz letargije

ZAGREB,30. ožujka(Hina) - Zastupnici HSLS pozvali su danas Vladu ipremijera Ivu Sanadera da izvijeste javnost što Vlada čini napokretanju hrvatskog gospodarstva, smanjenju nezaposlenosti i o drugimmjerama te da rješavanjem tih pitanja istrgnu zemlju iz letargijenastale odgodom pregovora s EU 17. ožujka.
ZAGREB,30. ožujka(Hina) - Zastupnici HSLS pozvali su danas Vladu i premijera Ivu Sanadera da izvijeste javnost što Vlada čini na pokretanju hrvatskog gospodarstva, smanjenju nezaposlenosti i o drugim mjerama te da rješavanjem tih pitanja istrgnu zemlju iz letargije nastale odgodom pregovora s EU 17. ožujka.

Na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru čelnici HSLS-a Ivan Čehok i Đurđa Adlešić upozorili su da je odgoda pregovora na Vladu, parlamentarnu većinu, ali i oporbu, djelovala depresivno, da se stječe dojam kako je sve zamrlo, zbog čega je, ističu, potrebno probuditi Hrvatsku.

Od Vlade traže da s javnosti otvori dijalog, da progovori o tome što čini da pregovori o ulasku u EU počnu prije ljeta, kakve će posljedice za strana ulaganja i kreditni rejting Hrvatske imati eventualna nova odgoda pregovora, koje se mjere poduzimaju na podizanju poduzetničke klime, smanjenu nezaposlenosti, itd.

"Treba početi pokretati ta pitanja, a ne dozvoliti da sve stane", kazala je Adlešić, koja Vladu pita i što čini na pripremi turističke sezone, s obzirom na informaciju da je za uskršnje blagadne na Jadranu zabilježeno 20 posto manje turista nego lani.

Čehok najgorom posljedicom letargije drži, kako kaže, Vladino neozbiljno shvaćanje lokalne samouprave, iako su, upozorava, lokalni izbori pred vratima.

"Hrvatska je i dalje centralizirana, Vlada o svemu odlučuje, Hrvatska se ne oslanja na lokalnu samoupravu, ne koristi njezine resurse", rekao je.

Čehok nevjerojatnim smatra da Hrvatska već 13 godina ima isti teritorijalni ustroj, ista izborna pravila za lokalnu samoupravu, ne podupire procese lokalne demokracije.

"Pa ni jedan hrvatski premijer do sada nije našao za shodno da pozove gradonačelnike 15 najvećih gradova i upita ih imaju li kakve probleme, kavi su im resursi, potencijali. To je nevjerojatno", naglasio je predsjednik HSLS-a.

Upitan kako gleda na nedavni prelazak petero zagrebačkih HSLS-ovaca u HDZ, Čehok je odgovorio da stranka tome ne pridaje veliki značaj, da je riječ o minornoj stvari.

"Niti ćemo mi posebno izgubiti, niti će s njima netko posebno dobiti", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙