FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: većina klubova načelno podržava HSLS oko javne nabave

ZAGREB,16. ožujka(Hina) - Većina saborskih klubova načelno je danaspodržala nakanu potpredsjednice Sabora, HSLS-ovke Đurđe Adlešić dadopunama Zakona o javnoj nabavi zajamči parlamentarni nadzor nadpostupcima javne nabave i tako otkloni sumnje u malverzacije.
ZAGREB,16. ožujka(Hina) - Većina saborskih klubova načelno je danas podržala nakanu potpredsjednice Sabora, HSLS-ovke Đurđe Adlešić da dopunama Zakona o javnoj nabavi zajamči parlamentarni nadzor nad postupcima javne nabave i tako otkloni sumnje u malverzacije.

Klubovi su, na temelju HSLS-ove inicijative, pozvali Vladu da u Sabor što prije uputi cjelovite izmjene spomenutog zakona, te njima osigura transparentnost u poslovima javne nabave.

Adlešić svojim dopunama nudi dvije mogućnosti parlamentarnog nadzora: da naručitelj robe ili usluga, osim dobivene suglasnosti Vladinog Ureda za javnu nabavu, mora dobiti i suglasnost matičnog saborskog odbora, ili, da se Saboru dostavlja tromjesečno izvješće o poslovima javne nabave u proteklom razdoblju.

Predloženim dopunama predviđa se i da poslove s državom ne mogu dobiti vlasnici tvrtki koji svojim radnicima ne isplaćuju plaće.

Dragutin Lesar (HNS/PGS) upozorio je da najveći problem u javnoj nabavi leži u nefunkcioniranju državnih organa nadležnih za odlučivanje o žalbama na provedeni natječaj, što, kaže, dovodi do prekoračenja rokova i propadanja poslova.

Da nije problem u zakonu, već u njegovoj provedbi, smatra i Josip Leko (SDP), koji je predložene dopune ocijenio dobrim pritiskom na Vladu da izvrši svoje obećanje i uspostavi učinkoviti sustav kontrole nad javnom nabavom.

"Kada bi se poštivao duh i smisao javne nabave, onda ne bi bilo povreda zakona, ne bi se dogodio 'slučaj Bechtel'", rekao je.

Na "slučaj Bechtel" podsjetio je i Željko Pecek (HSS), predloživši da se važeći zakon treba izmijeniti na način da se utvrdi odgovornost Vlade za ugovaranje poslova javne nabave.

"Glavni naglasak treba staviti na ograničenje moći političkih, građevinskih i drugih lobija koji se javljaju u javnoj nabavi", ocijenio je Pecek.

Da važeći zakon šteti lokalnim jedinicama, Milorad Pupovac (SDSS) pokušao je pokazati na primjeru Nacionalnog parka Plitvička jezera, kojemu se, kaže, onemogućava da otkupljuje domaće, svježe namirnice od tamošnjeg stanovništva, već se forsiraju strani dobavljači sa smrznutim namirnicama.

HDZ, pak, ne podržava predložene dopune, već poziva da se pričeka Vladin prijedlog koji će, kazao je Velimir Pleša, biti kvalitetniji i usklađen s propisima EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙