FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor bez potrebne većine za izmjene poslovnika

ZAGREB,18. ožujka(Hina) - Hrvatski sabor danas nije izglasao izmjene idopune saborskog Poslovnika jer taj prijedlog nije podržalakvalificirana većina, odnosno 77 zastupnika.
ZAGREB,18. ožujka(Hina) - Hrvatski sabor danas nije izglasao izmjene i dopune saborskog Poslovnika jer taj prijedlog nije podržala kvalificirana većina, odnosno 77 zastupnika.

Za predložene izmjene Poslovnika glasovalo je 74 zastupnika vladajuće koalicije, dok oporbeni zastupnici, redom oni iz HSS-a i SDP-a, nisu digli ruke za taj prijedlog jer nisu prihvaćeni HSS-ovi amandmani.

Sabor je donio dopune Zakona o boravišnoj pristojbi po kojemu će se boravišne pristojbe za turistički smještaj utvrđivati paušalno, na temelju prosječnog broja noćenja po krevetu u prethodnoj godini.

Prihvaćen je amandman Vlade po kojemu će tzv. mali iznajmljivači (oni koji iznajmljuju do četiri postelje, odnosno dvije sobe ili apartman), u mjestima u kojima turistička sezona traje kraće od 40 dana, moći sami izabrati hoće li pristojbu plaćati paušalno ili, kao do sada, režimom obračuna pristojbe po noćenju.

Sabor je dopunio Zakon o Financijskoj agenciji, koja će pružati tehničku potporu Vladinom projektu "One Stop Shop", te za korisnike usluga državne uprave pribavljati potrebne dozvole i druge dokumente.

Na prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva Sabor je skinuo zastupnički imunitet petorici saborskih zastupnika, a imunitet nije skinuo HSS-ovki Ljubici Lalić jer to nije običaj za kazneno djelo kelevete za koje ju se sumnjiči.

Imunitet je skinut HDZ-ovcima Ivici Klemu i Željku Nenadiću, koje su sumnjiči da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno kazneno djelo davanja netočnih podataka.

Zastupnici su skinuli imunitet i DC-ovcu Frani Piploviću, zbog sumnje da je, kao direktor Radija Brod, nezakonito dao otkaz jednom zaposleniku, HSP-ovcu Anti Đapiću zbog sumnji da je prepisao magisterij, te HNS-ovcu Srećku Ferenčaku zbog 'slučaja nanbudo'.

Sabor je donio Zakon o proizvodnji i opskrbi toplinskom energijom, po kojemu će se cijena grijanja određivati po dnevnom utrošku, tarifnim sustavom u kojemu će jedna od bitnih komponenti biti cijena goriva.

Ratificiran je sporazum sa Srbijom i Crnom Gorom o zaštiti hrvatske manjine u toj državi, te srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj.

Izmjenama zakona o područjima od posebne državne skrbi te brdsko-planinskim područjima porezi na dohodak i dobit i ubuduće će biti prihodi jedinica lokalne samouprave na tim područjima.

U drugo saborsko čitanje upućene su izmjene Zakona o DSV-u i Zakona o sudovima.

Saborska većina nije podržala nekoliko oporbenih prijedloga, među kojima HSLS-ove izmjene Zakona o javnoj nabavi i SDP-ov prijedlog da se Park prirode Kopački rit proglasi nacionalnim parkom.

Sabor će 13. sjednicu nastaviti u utorak, dan ranije nego je predviđeno, jer su se saborski klubovi dogovorili da se zbog uskršnjih blagdana u četvrtak i petak neće zasjedati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙