FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush u raskoraku s Amerikancima

WASHINGTON,3. ožujka 2005.(Hina) - Najnovija ispitivanja javnogmnijenja pokazuju da predsjednik George W. Bush ne dijeli isteprioritete s većinom Amerikanaca kako u unutarnjoj tako i u vanjskojpolitici. Rezultati istraživanja lista The New York Times i televizijeCBS News, objavljeni u četvrtak, pokazuju posebice veliko neslaganjeglede Bushovog plana da reformira državni mirovinski sustav, što jeprioritet njegova drugog mandata.
WASHINGTON,3. ožujka 2005.(Hina) - Najnovija ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da predsjednik George W. Bush ne dijeli iste prioritete s većinom Amerikanaca kako u unutarnjoj tako i u vanjskoj politici. Rezultati istraživanja lista The New York Times i televizije CBS News, objavljeni u četvrtak, pokazuju posebice veliko neslaganje glede Bushovog plana da reformira državni mirovinski sustav, što je prioritet njegova drugog mandata.

Glede mirovinskog sustava, 51 posto ispitanika kaže da je loša ideja stvaranje privatnih računa na koje bi pojedinci mogli ulagati dio svojeg poreza za mirovinu, što je središnja točka Bushova plana.

Postotak onih koji smatraju djelomičnu privatizaciju mirovinskog sustava lošom idejom skače na 69 posto ukoliko im se kaže da će to rezultirati smanjenjem zajamčenih beneficija iz fonda.

Čak 63 posto ispitanika kaže da Bush ima drukčije prioritete na unutarnjem planu nego većina Amerikanaca. Oni su zapošljavanje i zdravstvenu skrb stavili na prva dva mjesta, a tek onda pitanje mirovinskog sustava.

Jednako tako 58 posto njih kaže da Bush ne dijeli vanjskopolitičke prioritete s većinom Amerikanaca.

Cijeneći uspješne izbore u Iraku 30. siječnja, 53 posto ispitanika kaže da se napori na stabilizaciji Iraka odvijaju vrlo dobro ili donekle dobro, što je porast s 41 posto onih koji su to tvrdili prošloga mjeseca.

Ipak, 42 posto Amerikanaca sada kaže da bi bolje bilo da je Bush nastojao suzbiti opasnost koju predstavlja Sjeverna Koreja prije napada na Irak, dok 45 posto smatra da je Bush imao pravo što se prvo usredotočio na Irak.

Unatoč uspješnim izborima 50 posto Amerikanaca ne odobrava kako se Bush nosi s problemom Iraka. Za Busha je to poboljšanje u odnosu na prošlomjesečnu anketu kad je 55 posto ispitanika bilo protiv njegove politike u Iraku.

Anketa je pokazala da 49 posto Amerikanaca odobrava način na koji Bush obavlja predsjednički posao.

Istraživanje je provedeno telefonski od prošloga četvrtka do ponedjeljka na uzorku od 1.111 odraslih Amerikanaca uz pogrešku od +/- 3 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙