FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pomiješani osjećaji Amerikanaca prema ratu u Iraku - ankete

WASHINGTON,16. ožujka(Hina) - Dvije godine nakon napada na IrakAmerikanci imaju pomiješane osjećaje prema tom ratu smatrajući da jeIračanima sada bolje nego prije, ali i da nije bilo vrijedno ratovati,pokazalo je u srijedu istraživanje javnoga mišljenja lista TheWashington Post i televizije ABC News.
WASHINGTON,16. ožujka(Hina) - Dvije godine nakon napada na Irak Amerikanci imaju pomiješane osjećaje prema tom ratu smatrajući da je Iračanima sada bolje nego prije, ali i da nije bilo vrijedno ratovati, pokazalo je u srijedu istraživanje javnoga mišljenja lista The Washington Post i televizije ABC News.

Nakon siječanjskih izbora u Iraku američka javnost sve više vjeruje u budućnost Iraka i Bliskog istoka, a 56 posto njih koji su u anketi sudjelovali uvjereni su da Irak može uspostaviti stabilnu vlast.

Istraživanje je također pokazalo da više Amerikanaca misli kako je irački rat poboljšao izglede za širenje demokracije na Bliskom istoku, što je središnji vanjskopolitički cilj predsjednika Georgea W. Busha u njegovom drugom mandatu.

Unatoč optimizmu glede budućnosti, anketa pokazuje da se ne mijenja negativno stajalište američke javnosti oko odluke da se krene u rat.

Pedeset tri posto Amerikanaca je reklo da rat nije bio vrijedan vođenja, 57 posto ne odobrava kako se predsjednik Bush nosi s pitanjem Iraka, a 70 posto smatra da je više od 1.500 poginulih američkih vojnika neprihvatljiva cijena rata.

Po prvi put u anketi Post-ABC, većina od 51 posto ispitanika nazvala je rat u Iraku pogreškom.

Naizgled proturječne poglede Amerikanaca stručnjaci tumače njihovim trajnim odnosom prema korištenju američkih vojnih snaga u inozemstvu. Promicanje demokracije u svijetu Amerikancima je na dnu ili pri dnu ljestvice prihvatljivih razloga za uporabu vojnih snaga.

"Ljudi naprosto misle da to nije naša misija, da mi ne bi trebali biti policajac demokracije", kaže James Steinberg iz washingtonskog Instituta Brookings. "Iako misle da je njima (Iračanima) bolje, skeptični su prema tome da SAD ide i čini te stvari".

Većina Amerikanaca smatra da je irački rat naštetio ugledu SAD-a u svijetu - 41 posto njih kaže da je američka pozicija sada slabija, dok je prije dvije godine 52 posto ispitanika govorilo da je rat ojačao američke pozicije.

Unatoč negativnim ocjenama rata u Iraku anketa nije utvrdila značajan pritisak Amerikanaca da Bush odmah povuče američke snage. Većina od 44 posto smatra da snage treba smanjiti, ali samo 25 posto zalaže se za trenutno povlačenje. Većina podupire postupno smanjenje vojne nazočnosti ostavljajući Bushu relativno slobodne ruke da odredi brzinu takvog poteza.

Istraživanje je utvrdilo da se velika većina Amerikanaca protivi mogućim vojnim akcijama protiv Irana i Sjeverne Koreje, koje predsjednik Bush kritizira zbog njihovih nuklearnih ambicija, iako ove zemlje doživljavaju kao prijetnju Sjedinjenim Državama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙