FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush kandidirao Wolfowitza za predsjednika Svjetske banke

WASHINGTON,16. ožujka 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushkandidirao je u srijedu Paula Wolfowitza, zamjenika američkog ministraobrane i jednog od vodećih arhitekata rata u Iraku, za predsjednikaSvjetske banke.
WASHINGTON,16. ožujka 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush kandidirao je u srijedu Paula Wolfowitza, zamjenika američkog ministra obrane i jednog od vodećih arhitekata rata u Iraku, za predsjednika Svjetske banke.

Bush je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući rekao da je Wolfowitz "sućutan, pošten čovjek koji će dobro obavljati taj posao".

On je kazao kako je već obavijestio čelnike nekih zemalja o svom izboru.

Očekuje se da će Wolfowitzeva kandidatura izazvati raspravu posebice među europskim zemljama budući su mnoge od njih bile protiv američkog napada na Irak i mogle bi vidjeti taj izbor kao izazov.

Wolfowitz, 61, bi na mjestu predsjednika Svjetske banke trebao zamijeniti Jamesa Wolfensohna koji napušta tu dužnost 1. lipnju nakon drugog petogodišnjeg mandata.

Tradicionalno Sjedinjene Države biraju predsjednika Svjetske banke, novčarske institucije sa 184 zemlje članice kojima je misija da zajmovima zemljama u razvoju pokuša smanjiti siromaštvo, dok Europljani biraju direktora Međunarodnog monetarnog fonda koji promiče financijsku stabilnost zemalja.

Odbor Svjetske banke treba glasovati o kandidaturi Wolfowitza i očekuje se da će je odobriti. Svjetska banka je priopćila kako su izvršni direktori Odbora već započeli konzultacije s zemljama članicama koje predstavljaju.

Wolfensohn je priopćio kako će učiniti sve da osigura "uspješnu tranziciju".

Direktor MMF-a Rodrigo Rato je u priopćenju pozdravio prijedlog i rekao kako se veseli suradnji s Wolfowitzem pohvalivši njegov "impresivni ugled" u javnoj službi i veliko iskustvo u međunarodnim poslovima, posebice u Aziji i na Bliskom istoku.

Wolfowitza u Washingtonu vide kao dio skupine dužnosnika američke administracije koje se označavao kao neokonzervativce i koji žele da Sjedinjene Države nametnu svijetu svoju viziju demokracije i tržišne ekonomije. On ima ugled "jastreba" u vanjskoj politici zastupajući stav da SAD treba iskoristiti svoj staus supersile u pokretanju reformi u drugim zemljama.

On je čvrsto zastupao uvjerenje da je svrgavanje Saddama Husseina u Iraku osiguralo prigodu za širenje demokracije na Bliskom istoku i da tako dugoročno osigurava stabilnost regije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙