FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijećnici, branitelji i mještani osudili miniranje spomenika NOB-a

MURTER, 28. ožujka 2005. (Hina) - Općinsko vijeće Murtera naposlijepodnevnoj izvanrednoj sjednici oštro je osudilo noćašnjeminiranje spomenika antifašističkim borcima na Trgu Rudina, nazivajućiga vandalskim činom, te od nadležnih službi traži "široku i brzuakciju otkrivanja i kažnjavanja počinitelja".
MURTER, 28. ožujka 2005. (Hina) - Općinsko vijeće Murtera na poslijepodnevnoj izvanrednoj sjednici oštro je osudilo noćašnje miniranje spomenika antifašističkim borcima na Trgu Rudina, nazivajući ga vandalskim činom, te od nadležnih službi traži "široku i brzu akciju otkrivanja i kažnjavanja počinitelja".

U priopćenju za javnost naglašava se kako je riječ o "nepromišljenom činu neodgovorne osobe koja želi unijeti nestabilnost i nesigurnost među mještane i goste, čime nanosi izravnu štetu cijelom Murteru uoči nadolazeće turističke sezone".

Dodaje se kako "nije riječ samo o barbarskom, nego i o terorističkom činu koji nanosi štetu cijeloj Hrvatskoj".

Murterski općinski vijećnici napominju u svom priopćenju i da je "tolerantne odnose, kojima su se Murterani ponosili u proteklim burnim vremenima, nepoznata osoba preko noći dovela pod znak pitanja".

Sutra u 12 sati predstavnici općine Murter položit će vijenac ispred oštećenog spomenika, a odlučeno je i da se odmah krene u njegov popravak.

Na noćašnji događaj poslijepodne je reagirala i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Murtera.

U priopćenju predsjedništva te udruge izražava se žaljenje zbog podmetanja eksploziva pod spomenik palim borcima iz Drugog svjetskog rata.

"Ograđujemo se od ovoga čina i napominjemo da je spomenik stajao nedirnut tijekom svih godina Domovinskog rata, kao memento borcima iz našega kraja. Nepotrebno je to izazivanje tenzija u mjestu koje nikad nije diralo u postignuća prošlosti, jer ona su dio i našeg života", kaže se u priopćenju što ga je potpisao dopredsjednik udruge Vilim Bašić.

Miniranje spomenika antifašističkim borcima osudili su i mještani otoka Murtera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙