FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spomenik Mengeleovim žrtvama otkriven u njegovu rodnome mjestu

GUENZBURG, 8. ožujka 2005. (Hina) - Spomenik žrtvama jezivih pokusanacističkoga liječnika Josefa Mengelea otkriven je u utorak unjemačkome gradu Guenzburgu, Mengeleovu rodnome mjestu.
GUENZBURG, 8. ožujka 2005. (Hina) - Spomenik žrtvama jezivih pokusa nacističkoga liječnika Josefa Mengelea otkriven je u utorak u njemačkome gradu Guenzburgu, Mengeleovu rodnome mjestu.

Učenici dviju srednjih škola iz toga grada osmislili su niski reljef na kojemu užasnute ili uplakane oči okružuju citat filozofa Jeana Ameryja koji govori o trajnome sramu grada i Mengeleove rodbine.

Citat glasi: "Nitko se ne može povući iz povijesti svoga naroda. Ne dopustimo prošlosti da se digne i postane nova sadašnjost".

Mengeleovi potomci i mnogi rođaci žive u Guenzburgu.

Spomenik u središtu mjesta znak je prihvaćanja činjenice da će Guenzburg zauvijek cijeli svijet asocirati na strahote Auschwitza.

Josef Mengele (1911.-1979.) bio je član Hitlerovih snaga SS i od 1943. do 1945. logorski liječnik u Auschwitzu.

Umjesto da živote spašava, on je odabirao zatvorenike za plinske komore i provodio pseudo-znanstvene pokuse na ljudima, osobito na blizancima: živima je vadio organe, a u oči im ubrizgavao agense s bojom.

Obitelj ga je nakon Drugoga svjetskog rata uspjela poslati u Južnu Ameriku i tako je izbjegao ruku pravde. Utopio se na plivanju 1979. u brazilskome mjestu Bertiogi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙