FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Litavci podižu spomenik košarci

KAUNAS, 2. ožujka 2005. (Hina/STA) - Tijekom ove godine u drugom poveličini litavskom gradu Kaunasu bit će podignut spomenik košarci.
KAUNAS, 2. ožujka 2005. (Hina/STA) - Tijekom ove godine u drugom po veličini litavskom gradu Kaunasu bit će podignut spomenik košarci.

Košarka je u Litvi najpopularniji sport, ta je država prva u svijetu po broju košarkaša u odnosu na broj stanovnika, a i po uspjesima Litva spada u sam svjetski vrh.

"Napravit ćemo veličanstveni spomenik koji će svima dati do znanja da smo među najboljima u svijetu u košarci", rekao je jedan od najugledniji litavskih arhitekata Saulius Ramoska, koji će se također prijaviti na natječaj za izradu spomenika.

U vrijeme postojanja Sovjetskog saveza košarkaške utakmice su bile jedno od rijetkih mjesta gdje se moglo iskazati nezadovoljstvo ruskom okupacijom. Gledatelji su uzvicima "sloboda Litvi" često svojim momčadima ubrizgavale dodatnu snagu za pobjede protiv ruskih momčadi.

Od dobijanja samostalnosti litavski su košarkaši osvojili tri brončane medalje na olimpijskim igrama (1992, 1996, 2000), a Litva je i aktualni europski prvak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙