FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: SAD priprema rezoluciju protiv Kube

ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Sjedinjene Države pripremajurezoluciju osude Kube pred Povjerenstvom za ljudska prava Ujedinjenihnaroda koje od 16. ožujka do 22. travnja zasjeda u Ženevi, piše uutorak španjolski dnevnik El Mundo pozivajući se na američke diplomatske izvore.
ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Sjedinjene Države pripremaju rezoluciju osude Kube pred Povjerenstvom za ljudska prava Ujedinjenih naroda koje od 16. ožujka do 22. travnja zasjeda u Ženevi, piše u utorak španjolski dnevnik El Mundo pozivajući se na američke diplomatske izvore.

Posljednji pokušaj Washingtona da u svoje ime predstavi prijedlog rezolucije protiv Kube 1998. godine odbacila je većina zemalja ali je na lanjskom zasjedanju UN-ovo povjerenstvo prihvatilo rezoluciju Hondurasa kojom je izraženo "žaljenje" zbog uhićenja 75 kubanskih disidenata i novinara od kojih je kasnije samo njih 14 oslobođeno.

Supruge uhićenih disidenata, nazvane Žene u bijelom održale su u nedjelju tihi prosvjedni marš u povodu dvogodišnjice uhićenja u čemu im se kontramanifestacijom suprotstavila skupina prorežimskih žena u očitom, ali neuspjelom pokušaju izazivanja incidenta.

Uoči ovogodišnjeg zasjedanja Povjerenstva za ljudska prava u kojemu su 53 zemlje od 191 članice UN-a, Kuba je izrazila nadu da nijedna latinoamerička zemlja neće "odigrati ulogu (biblijskog) Kaina" i glasovati protiv Kube.

Službena La Habana tvrdi da su rezolucije osude stanja na tom karipskom otoku komunističkog režima američki povod za opravdavanje embarga koji je na snazi više od 40 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙