FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Madrid: Uklonjen zadnji spomenik Franciscu Francu

MADRID, 17. ožujka 2005. (Hina/dpa)) - Madridski radnici uklonili su učetvrtak rano ujutro jedini preostali spomenik diktatoru FranciscuFrancu iz španjolske prijestolnice pod budnim okom policije te praćenipljeskom jedne, ali i negodovanjem druge skupine građana.
MADRID, 17. ožujka 2005. (Hina/dpa)) - Madridski radnici uklonili su u četvrtak rano ujutro jedini preostali spomenik diktatoru Franciscu Francu iz španjolske prijestolnice pod budnim okom policije te praćeni pljeskom jedne, ali i negodovanjem druge skupine građana.

Predstavnik ministarstva za javne radove je objasnio da je vlada naredila uklanjanje spomenika kako bi se na tom mjestu mogao izgraditi podvožnjak, ali i zbog činjenice da "većina stanovnika Madrida nije odobravala" da se neki Francov spomenik još uvijek nalazi u glavnom gradu.

Francovi protivnici godinama pozivaju španjolsku vlada da ukloni sve što podsjeća na bivšeg generala, od njegovih spomenika, ulica i ostalog.

Zbog micanja spomenika s madridskog trga San Juan de la Cruz negodovalo je oko stotinu ljudi, neki čak i pjevajući falangističke himne. Druga je skupina pljeskom pozdravila posljednji Francov odlazak iz Madrida.

(Hina) xvk ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙