FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: Županijska skupština o spomenicima Anti Starčeviću i Franji Tuđmanu

OSIJEK,12. ožujka(Hina) - Osječko-baranjska Županijska skupštinapokrenula je na današnjoj sjednici inicijativu da se u Osijeku podignuspomenici Anti Starčeviću i Franji Tuđmanu.
OSIJEK,12. ožujka(Hina) - Osječko-baranjska Županijska skupština pokrenula je na današnjoj sjednici inicijativu da se u Osijeku podignu spomenici Anti Starčeviću i Franji Tuđmanu.

Klub vijećnika HSP-a pokrenuo je inicijativu za podizanjem spomenika dr. Anti Starčeviću, na središnjem osječkom Trgu koji nosi njegovo ime, a Klub vijećnika HDZ-a inicijativu za podizanjem spomen-obilježja prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u parku kod zgrade Osječko-baranjske županije u Županijskoj ulici.

Odluka je donesena bez nazočnosti vijećnika HNS-a, HSS-a, SDP-a i SBHS-a, koji su napustili sjednicu, negodujući što je s dnevnog reda, na prijedlog HSP-a, izbačena rasprava o strategiji razvoja Županije, koju Županijsko poglavarstvo na nedavnoj sjednici nije prihvatilo i uputilo ju je na doradu, a umjesto nje, uvrštena točka o podizanju spomenika dr. Anti Starčeviću.

Vijećnik HNS-a Ivan Vrdoljak u izjavi novinarima ocijenio je neprimjerenim da Skupština ne raspravlja o strategiji razvoja Županije, a da umjesto toga u dnevni red bude uvrštena tema koja, kako drži, nije u njezinoj nadležnosti.

Predsjednik Županijske skupštine Branimir Glavaš u raspravi je kazao kako Županija financira obnovu središnjeg osječkog Trga s 50 posto vrijednosti investicije te da stoga ima pravo o tome raspravljati. Optužio je osječke gradske vlasti da su obnovu Trga započele prošle godine bez potrebnih suglasnoti nadležnih tijela i završene projektne dokumentacije.

U zajedničkom zaključku HDZ-a i HSP-a navodi se kako je postavljanjem spomen obilježja potrebno dostojno obilježiti sjećanje na osobe, koje su svojim djelovanjem dale značajan doprinos hrvatskoj političkoj povijesti.

Skupština je predložila osječkom Gradskom vijeću da prihvati predložene inicijative, a Županijskom poglavarstvu naložila da, u suradnji s nadležnim tijelima grada Osijeka i stručnim institucijama, stvori pretpostavke za njihovo ostvarivanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙