FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na slovensko-talijanskoj granici opet natpis "Naš Tito"

LJUBLJANA,7. ožujka(Hina) - Golemi natpis "Naš Tito", postavljen ugodinama hladnog rata na talijansko-jugoslavenskoj granici blizu NoveGorice, ovih je dana "obnovljen", vjerojatno kao odgovor Slovenaca nakampanju talijanske desnice oko fojbi i kontroverznog filma "Srce ujami".
LJUBLJANA,7. ožujka(Hina) - Golemi natpis "Naš Tito", postavljen u godinama hladnog rata na talijansko-jugoslavenskoj granici blizu Nove Gorice, ovih je dana "obnovljen", vjerojatno kao odgovor Slovenaca na kampanju talijanske desnice oko fojbi i kontroverznog filma "Srce u jami".

Kako u ponedjeljak javljaju slovenski mediji, provokativnu akciju ponovnog postavljanja golemih kamenih blokova s natpisom "Naš Tito" na 609 metara visokom brdu Sabotin, sjeverno od Nove Gorice, izvela je tijekom proteklog vikenda skupina od pedesetak ljudi iz Nove Gorice, Idrije i Ajdovščine, zajedno s pripadnicima slovenske manjine iz Trsta.

Stotinu metara dugačak i 25 metara visok natpis "Naš Tito", sastavljen od kamenih blokova, postavljen je pedesetih godina, kada je na radnim akcijama građena Nova Gorica. Početkom devedesetih spomenik je zapušten, a prošle godine nakon ulaska Slovenije u Europsku uniju blokovi su bili posloženi u novi natpis: "NAŠA SLO(venija)".

Brdo Sabotin, sa 609-metarskom kotom, nekada je imalo veliko vojno značenje. Talijani su ga u prvom svjetskom ratu, za vrijeme 6. ofenzive na rijeci Soči, prvi put osvojili 6. kolovoza 1916. godine, nakon što su benzinom zapalili podzemne utvrde (kaverne) u kojima su se nalazila tri austrijska bataljuna sastavljena od Hrvata i Rumunja, a talijanski napad je vodio Pietro Badoglio, kasniji maršal u drugom svjetskom ratu.

Spomenik Titu na Sabotinu čest je predmet nadmetanja među lokalnim lijevim i desnim strankama u Sloveniji, koje imaju različite poglede na to treba li ga ukloniti ili sačuvati. Polemike oko sabotinskog mamut-spomenika obnovljene su nakon što je u Italiji prošlog mjeseca po prvi put proslavljen Dan uspomena na egzodus iz Istre i Dalmacije i žrtve fojbi. Način obilježavanja tog praznika, a osobito kontraverzni film "Srce u jami" koji demonizira slovenske i hrvatske partizane (koje su Talijani zvali "titini"), spomenutu je skupinu ponovo naveo da obnove spomenik.

Slovenski pristaše spomenika navode da ni Italija nakon "pada" granice s ulaskom Slovenije u EU nije prestala s običajem osvjetljavanja pograničnog područja noću u bojama talijanske državne trobojnice, što se nekima također čini provokativnim.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙