FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30 sati

ZAGREB, 27. ožujka 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijestido 12.30 sati:
ZAGREB, 27. ožujka 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti do 12.30 sati:

VATIKAN

Papa Ivan Pavao II u nedjelju je sa svog prozora na Trgu Sv. Petra u Rimu udijelio tradicionalni blagoslov Urbi et Orbi ali riječi blagoslova nije mogao izgovoriti. Uskrsnu misu predvodio je državni tajnik Vatikana, kardinal Angelo Sodano.

VATIKAN

Jedan od vodećih vatikanskih kardinala zamijenio je papu Ivana Pavla II. u subotu na uskrsnome bdijenju u rimskoj bazilici svetoga Petra, a katolički vjernici diljem svijeta sa zabrinutošću iščekuju da li će bolesni Papa biti u stanju udijeliti uskrsni blagoslov u nedjelju.

Kardinal Joseph Ratzinger, čelnik Kongregacije za nauk vjere kojega često spominju i kao mogućega kandidata za novoga papu, predvodio je najvažnije katoličko bdijenje koje je Papa gledao na televiziji u privatnim odajama, samo koji metar od bazilike.

Papa je u poruci, popraćenoj posebnim "apostolskim blagoslovom", naglasio da je duhom nazočan proslavi.

"Ove istinski izuzetne noći sjajno svjetlo uskrsloga Krista zauvijek pobjeđuje sile tame, zla i smrti i rasplamsava nadu i radost u srcima vjernika", kaže se u Papinoj poruci.

Zabrinutost zbog Papinog zdravlja pojačala se tijekom Velikoga tjedna jer 84-godišnji Papa koji se oporavlja od nedavne traheotomije nije sudjelovao u glavnim uskrsnim obredima. Vođenje svečanih obreda preuzelo je šest kardinala.

MOSKVA

Patrijarh ruske pravoslavne crkve Aleksej II poželio je, u pismu kojeg je povodom Uskrsnih blagdana poslao papi Ivanu Pavlu Drugom, "radost", "zdravlje" i "pomoć Boga" Svetom Ocu.

"Iz dubine svog srca želim vam radosan Uskrs za našeg uskrsnulog Gospoda i Spasitelja, dobro zdravlje i božju pomoć u vašoj plemenitoj službi", kazao je Aleksej II u pismu koje je Papi poslano u subotu navečer.

Aleksej II je također čestitao Uskrs Gareginu II, vođi armenskih katolika i canterburyskom nadbiskupu Rowanu Williamsu koji također slave Uskrs ovu nedjelju.

JERUZALEM

Jeruzalemski latinski patrijarh Michel Sabbah u svojoj je Uskrsnoj poruci u nedjelju kazao kako je nastupilo novo razdoblje pomirenja na Bliskom istoku.

Pred oko stotinjak okupljenih hodočasnika i vjernika, Sabah je u tijekom mise u crkvi Svetog Groba istaknuo "novu palestinsku volju za mirom, protiv svakog oblika nasilja".

Nakon što su Palestinci odustali od svakog nasilja, Izrael više nema povoda da ne dozvoli da zavlada pravda i više ne može zatvarati oči pred činjenicom... da ima posla s potlačenim narodom (Palestincima)", rekao je jeruzalemski patrijarh.

"Uskrs je vrijeme mira, slobode, novog života i ljubavi", rekao je patrijarh koji je Uskrsnu misu celebrirao na latinskom i arapskom.

JERUZALEM

Ljubavna pjesma koju izvode Izraelac i Palestinac istovremeno je emitirana u nedjelju na izraelskom vojnom radiju i na Radiju Palestine kao znak okončanja godina krvoprolića.

Pjesmu "In My Heart" skladali su i otpjevali na hebrejskom i na arapskom Izraelac David Broza i Palestinac Wisam Murad.

Broza, koji je napisao riječi zajedno s Muradovim bratom Saidom, poznat je u Izraelu po svojim tradicionalnim ali i rock pjesmama, kao i liberalnim uvjerenjima. Jedna njegova pjesma postala je neka vrsta neslužbene himne političke ljevice u Izraelu.

Obitelj Murad, Palestinci iz Jeruzalema, međunarodno su poznati kao dio Sabreena, skupine čije su pjesme posvećene životu Palestinaca pod izraelskom okupacijom.

BIŠKEK

Glavni tajnik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Jan Kubiš u nedjelju bi trebao stići u Kirgistan gdje će se sastati s novim privremenim čelnicima te zemlje.

"Kubiš je na putu za Biškek i očekuje se da će stići u 16,00 sati (10,00 po GMT-ju)", kazao je dužnosnik OESS-a u Alma Ati Philaret Motco.

Kirgistanski je parlament u petak imenovao privremenim premijerom Kurmanbeka Bakijeva, jednog od vođa kaotičnih prosvjeda koji su u četvrtak izazvali pad predsjednika Askara Akajeva. Akajev je napustio Kirgistan i sada se nalazi u Rusiji.

Predsjednički izbori u Kirgistanu su predviđeni za 26. lipnja.

Rusija je optuživala OESS da je pridonio izazivanju nereda u Kirgistanu objavivši "politizirano" izvješće o parlamentarnim izborima održanima u veljači i ožujku.

KASHGAR

Kina je u nedjelju objavila da je spremna za otvaranje granice s Kirgistanom sada kada se situacija u toj zemlji, nakon svrgavanja režima predsjednika Askara Akajeva, normalizirala.

Peking je u petak zatvorio svoja dva prijelaza nakon što su Kirgistan zahvatili nemiri, prosvjedi i pljačke.

Još je jedan prijelaz zatvoren tijekom vikenda, ali to inače spada u uobičajenu proceduru.

Dva izvanredno zatvorena prijelaza bit će otvorena u ponedjeljak, izjavili su dužnosnici pograničnih kontrola, dodavši da se to neće dogoditi jedino ako se situacija ne pokvari.

DUBAI

Satelitska televizijska postaja al Jazeera u nedjelju je objavila da je njena ekipa u Bejrutu primila anonimnu telefonsku prijetnju da će joj dići u zrak ured u tom gradu zbog pokrivanja atentata izvedenog u jednoj kršćanskoj četvrti.

"Ured al Jazeere smješten preko puta sjedišta vlade u centru Bejruta primio je telefonske prijetnje", kazao je šef ureda Ghassan ben Jeddo.

Osoba koja je nazvala "zaprijetila je da će udariti na nas i naš ured, upozoravajući da će nas, ako ga ne zatvorimo i ne prestanemo izvještavati iz Libanona na taj način, dići u zrak", dodao je ben Jeddo.

Prema njegovim riječima, snage reda i policija su odmah postavile sigurnosni kordon oko zgrade gdje je ured al Jazeere, ali i uredi drugih strani medija.

U subotu navečer su dvije osobe poginule u eksploziji automobila bombe u kršćanskom predgrađu u istočnom dijelu Bejruta.

BEJRUT

U eksploziji autobombe što se dogodila u subotu navečer u industrijskom predgrađu Beiruta, poginule su dvije osobe, a ranjeno je najmanje osam, objavili su lokalni mediji.

Automobil marke Buick eksplodirao je u četvrti Dikwanah u kršćanskom istočnom dijelu grada, objavila je policija.

"Bomba s tridesetak trideset kilograma TNT-a bila je postavljena pod auto parkiran u blizini tiskare i stolarije (...) u industrijskoj zoni Dikwanaha", kaže se u policijskome priopćenju.

Proteklog su tjedna dvije eksplozije pogodile poslovne zone kršćanskog, protusirijskog dijela Beiruta, pri čemu je poginulo troje, a ranjeno 16 ljudi.

Atentat na bivšeg premijera Rafika al-Haririja 14. veljače gurnuo je Libanon u najveću političku krizu od svršetka građanskog rata 1975.-1990. godine. Libanonska oporba za atentat na Haririja optužuje susjednu Siriju, koja niječe upletenost u taj događaj.

JERUZALEM

Američka državna tajnica Condoleezza Rice u nedjelju je izjavila da Washington stoji iza podrške izraelskom planu da u konačnome mirovnom sporazumu s Palestincima zadrži velika židovska naselja na Zapadnoj obali.

No Rice je u intervjuu za izraelski radio ponovno izrazila i zabrinutost zbog izraelskoga plana proširenja židovskoga naselja kraj Jeruzalema, a Palestinci tvrde da će ih taj projekt odsjeći od dijelova Jeruzalema koje kane učiniti svojom prijestolnicom.

SEUL

Sjeverna Koreja je u nedjelju objavila da je nedavno likvidirala stotine tisuća peradi i po prvi put su njeni službeni mediji potvrdili pojavu ptičje gripe u toj zemlji.

Agencija KCNA je pozivajući se na djelatnike karantene objavila da su slučajevi ptičje gripe zabilježeni u više uzgajališta pilića u glavnom gradu Pjongjangu.

"Ptičja s gripa pojavila nedavno u dva ili tri uzgajališta", prenijela je KCNA. Datum pojave nije naveden.

Prije manje od dva tjedna južnokorejska agencija Yonhap je javila da je bolest pobila tisuće pilića na jednoj farmi u Pjongjangu.

Ptičja je gripa zahvatila različite zemlje jugoistočne Azije, ali je Sjeverna Koreja do sada tvrdila da je nezaražena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙