FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 25. veljače 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 9.30 sati:
ZAGREB, 25. veljače 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 9.30 sati:

SARAJEVO

Veleposlanik Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj Zlatko Dizdarević izjavio je da je izvijestio Ministarstvo vanjskih poslova svoje zemlje da su ga pratile i prisluškivale hrvatske tajne službe no istodobno je istaknuo kako ne smatra da je taj slučaj odraz službene politike Zagreba prema Sarajevu. Dizdarević je u izjavi, koju u petak prenosi sarajevski Dnevni avaz, kazao kako je o tome da ga se prati doznao iz medija te da je iz toga shvatio kako ga se povezuje s nekim ljudima koji su, navodno, radili na otkrivanju generala Ante Gotovine. Kao mogući razlog zbog kojega ga se u Hrvatskoj špijuniralo Dizdarević navodi njegov susret s glasnogovornicom Ureda tužitelja Haškog suda Florence Hartmann "prije dvije-tri godine" u zagrebačkom hotelu Sheraton. "Sve što je objavljeno (u hrvatskim medijima) valja promatrati u kontekstu nekih razračunavanja unutar obavještajne zajednice Hrvatske, a ne kao slučaj koji održava odnos službenog Zagreba prema Sarajevu", zaključio je Dizdarević dodajući kako je sada na Ministarstvu vanjskih poslova BiH da odluči hoće li poduzimati neke mjere.

BAGDAD

Kurdski vođa Masud Barzani rekao je u petak kako Kurdi još nisu odlučili koga će poduprijeti u utrci za iračkoga premijera. "Nismo donijeli odluku", odgovorio je Barzani na pitanje planiraju li Kurdi poduprijeti islamističkoga šiitskog političara Ibrahima al-Džafarija ili svjetovnoga šiitskog političara Iyada Allawija koji nastoji zadržati dužnost premijera. Trenutačno među iračkim političarima traje poslijeizborna utrka za glavne položaje u novoj vladi, a pregovori su sve kompliciraniji zbog osjetljivih etničkih pitanja. Kurdska koalicija osvojila je 25 posto glasova na izborima i dobila 75 od 275 mjesta u parlamentu. Barzani, koji je na čelu Kurdske demokratske stranke, jedne od dviju glavnih stranaka u kurdskoj koaliciji, tvrdi da će Kurdi tražiti važna mjesta u novoj vladi.

NEW YORK

Indija će postati najnapučenija zemlja svijeta i na tom će položaju zamijeniti Kinu 2030. godine, pet godina ranije nego što je prije predviđano, objavio je u četvrtak UN. S 1,103 milijarde stanovnika, Indija će ih 2050. godine imati 1,593 milijarde, dok će broj stanovnika Kine porasti s 1,316 na 1,392 milijarde, predviđa se u izvješću o stanovništvu. No, Indija bi mogla Kinu preteći već 2030. godine, pokazali su rezultati analize plodnosti dviju zemalja, ocijenila je Cheryl Sawyer, demografkinja UN-a. Prijašnje je istraživanje predviđalo da će se to dogoditi 2035. godine. "Razina plodnosti u Indiji je viša od tri djeteta dok u Kini iznosi oko 1,7 dijete", pojasnila je Sawyer. U istom je izvješću navedeno kako će svjetsko stanovništvo narasti na 9,1 milijardi 2050. godine, što je za 2,6 milijardi više nego danas, s Indijom i Pakistanom koje će zabilježiti najveće poraste. Porast stanovništva u te dvije zemlje kao u njih još sedam - Nigeriji, Demokratskoj Republikci Kongo, Bangladešu, Ugandi, Sjedinjenim Državama, Etiopiji i Kini - činit će gotovo polovicu ukupnog porasta.

NEW YORK

UN je u četvrtak navečer odbacio tvrdnje objavljene na televizijskom kanalu Al Arabiya prema kojima je glavni tajnik te organizacije Kofi Annan zatražio da se Sirija povuče iz Libanona do travnja te upozorio službeni Damask na mjere Vijeća sigurnosti ako to ne učini. "Glavni tajnik nije nikada odredio da travanj bude rok za povlačenje sirijskih postrojbi iz Libanona i nije se izjasnio za sankcije ako do povlačenja ne dođe", kazao je glasnogovornik UN-a Fred Eckhard. On je i novinarima pokazao dio teksta interviewa kojeg je Annan dao Al Arabiyi, a koji bi trebao biti objavljen u petak. "Ako bude djelomičnog povlačenja, ja ću o tome izvijestiti. Ako dođe do potpunog povlačenja i o tome ću morati izvijestiti", kazao je u tom interviewu Annan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙