FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 23. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 4,30 sati:
ZAGREB, 23. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski bi sabor u današnjem nastavku zasjedanja u prvom čitanju trebao razmotriti Vladin prijedlog ovršnog zakona, kojemu je cilj rasteretiti sudove. Trideset posto od 1,5 milijuna neriješenih sudskih predmeta odnosi se upravo na ovrhu, a postupci ovrhe i osiguranja traju predugo i često su neuspješni. Stranke, pak, često zlorabe svoje ovlasti, navodi se u prijedlogu. Vlada stoga predlaže osnivanje očevidnika nekretnina i pokretnina vrjednijih od 50.000 kuna, osnivanje posredničkih prodavaonica te jednostavniji postupak ovrhe automobila. Kako bi se stalo na kraj nemogućnosti da se sazna imovina dužnika, određena tijela obvezat će se na davanje nekih podataka. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) davat će tako podatke o tome je li neka osoba osiguranik i po kojoj osnovi, a FINA podatke o računu za redovito poslovanje nekoga poslovnog subjekta. Predloženo je i pojednostavljenje ovrhe putem računa pravnih osoba i mogućnost prethodne blokade takvih računa. Hrvatski bi sabor na početku zasjedanja trebao završiti jučer započetu raspravu o konačnom prijedlogu zakona o genetski preinačenim organizmima.

ZAGREB - Radna skupina Ravnateljstva policije završila je internu istragu postupanja policijskih službenika Policijske uprave zagrebačke prije, tijekom i nakon završetka rukometne utakmice između Rukometnog kluba "Zagreb" i Rukometnog kluba "Partizan" iz Beograda, 13. ožujka, a na temelju dobivenih rezultata poduzet će se odgovarajuće mjere protiv petorice djelatnika PU zagrebačke, priopćeno je sinoć iz PU zagrebačke. "S obzirom na rezultate inspiciranja (interna istraga) prestali su razlozi za udaljenje od dužnosti, te su policijski službenici vraćeni na rad u PU zagrebačku", ističe se u priopćenju, koje je potpisao načelnik PU zagrebačke Krunoslav Borovec. Također se navodi kako će - na temelju rezultata interne istrage - "načelnik PU zagrebačke u idućem vremenskom razdoblju predložiti, a na temelju utvrđene individualne odgovornosti, poduzimanje stegovnih i drugih mjera protiv policijskih službenika".

ZAGREB - Predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata imenovali su na jučerašnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) članove trojne skupine za izradbu nacrta prijedloga nacionalnog sporazuma o politici plaća i prihvatili njezin okvirni program sa svim važnim gospodarskim pitanjima. "Dogovorili smo se da počnemo velik posao izradbe nacionalnog sporazuma o politici plaća, složivši se da je to zajednički interes i početak nacionalnog konsenzusa o tom važnom pitanju", rekla je potpredsjednica Vlade i predsjednica GSV-a Jadranka Kosor. Dodala je da su se socijalni partneri složili da taj posao počne bez zadanih rokova, ograničenja i uvjeta. Socijalni partneri složili su se i o programu radne skupine koji uz ostalo obuhvaća analizu kretanja plaća, zaposlenosti i ulaganja, mjere za povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, statističko praćenje i usklađivanje rasta plaća.

ZAGREB - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta i generalni direktor Hrvatskih voda Davorin Androšić potpisat će danas sporazum o sufinanciranju programa vodooprskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na jadranskim otocima, vrijedan oko 94 milijuna kuna. U programu će, kako je predviđeno, sudjelovati Ministrstvo sa 57 milijuna kuna, Hrvatske vode sa 14,8 milijuna kuna i lokalna samouprava i komunalna poduzeća sa 21,8 milijuna kuna. U ovoj je godini za Programe vodoopskrbe otoka planirano 29,4 milijuna kuna, a za programe odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na otocima predviđeno 64,2 milijuna kuna.

ZAGREB - Gospodarska inspekcija Državnog inspektorata u prošloj je godini obavila ukupno 553.871 kontrolu primjene propisa, od čega se 351 inspekcijski nadzor odnosi na nadzor prometa neprehrambenih proizvoda, pri čemu je utvrđeno 179 prekršaja ili u više od polovice (50,9 posto) nadzora, objavljeno je jučer iz Državnog inspektorata. Najviše prekršaja - 127 ili 70,9 posto, utvrđeno je zbog povreda odredbi Zakona o zaštiti potrošača (neisticanje cijena, nepostajanja tehničkih uputa, jamstvenih listova, popisa servisera, nepostajanja deklaracija). Zbog kršenja Zakona o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocijeni sukladnosti utvrđeno je 48 ili 26,8 posto prekršaja, dok je najmanje prekršaja bilo prema odredbama Zakona o općoj sigurnosti proizvoda - njih 4 ili 2,2 posto. Slijedom toga, prošle je godine podnijeto 113 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka. Također, donesena su i 44 usmena rješenja o zabrani raspolaganja proizvodima koji nisu deklarirani, opskrbljeni ispravama ili nisu označeni potvrdbenim znakom. Vrijednost robe kojom je tako privremeno zabranjeno raspolaganje iznosi više od 1,42 milijuna kuna.

KARLOVAC - HDZ Karlovačke županije osudio je prekjučerašnju odluku Općinskog vijeća Plaški o preimenovanju ulica i trgova koji nose imena po hrvatskim brigadama, kulturnim i povijesnim velikanima. "Najoštrije osuđujem takvo preimenovanje ulica koje nije u interesu suživota u multikulturnoj i multietničkoj sredini kakva je Plaški", rekao je u ime Županijskog odbora HDZ-a karlovački župan Nedjeljko Strikić. Naglasio je kako je prošlo premalo vremena od Domovinskog rata u kojemu su mnogi stradali, u kojemu je bilo izrazitih materijalnih uništavanja, da bi se s time smjelo poigravati.

ZAGREB - Hrvatski istinski preporod (HIP) oštro osuđuje političku poruku koju su vijećnici Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) uputili hrvatskoj javnosti preimenovanjem ulica u Plaškom, priopćeno je jučer iz HIP-a. "Ukidanjem naziva ulica po hrvatskim velikanima, Josipu Joviću i postrojbama koje su oslobodile Plaški i Hrvatsku negiraju se vrijednosti i žrtve na kojima je stvorena samostalna i suverena Hrvatska. Davanjem novih naziva ulicama u Plaškom kojima se veliča bivša Jugoslavija, komunizam i maršal Tito, retrogradna je politika pozivanja na prošla vremena i politiku koja je poražena u Domovinskom ratu i koju je osudio sav demokratski svijet", ističe u priopćenju HIP.

ZAGREB - Predsjednici udruga "Tigar" 90./91., Specijalne policije i Prvoga hrvatskog redarstvenika izrazili su nezadovoljstvo i prosvjed odlukom Općnskog vijeća Plaškog o preimenovanju ulica. Predsjednik Udruge specijalne policije Željko Sačić rekao je na konferenciji za novinare da su zatečeni odlukom o preimenovanju ulica Josipa Jovića, Prve gardijske i 143. domobranske pukovnije. "Imamo priliku vidjeti nepoštivanje temeljnih vrijednosti Ustava Republike Hrvatske i hrvatske države uopće", ocijenio je Sačić. Predsjednik Udruge Prvoga hrvatskog redarstvenika Zdravko Lončar rekao je da je riječ o lošem političkom potezu, te izrazio nezadovoljstvo nepoštivanjem žrtve Josipa Jovića. I on je pozvao Vladu da se očituje o toj odluci.

ZAGREB - SDSS-ov saborski zastupnik Ratko Gajica ocijenio je jučer da je odluka o promjeni imena ulica u Plaškom legitimna, ali i najavio da će stranački vrh s SDSS-ovim vijećnicima u Plaškom razgovarati o mogućem povlačenju te odluke, koja se, smatra, ne smije donositi naprečac. "Riječ je o razumnim ljudima, s kojima ćemo razgovarati i, uvjeren sam, doći do najboljeg rješenja", izjavio je Gajica novinarima u Hrvatskom saboru. Gajica je naglasio kako razumije motive koji su vijećnike u Plaškom naveli na donošenje takve odluke, ocijenivši da je riječ o "odgovoru na neprirodno mijenjanje imena ulica i naselja tijekom 90-ih". Dodao je da misli na promjene kojima su iz imena ulica i naselja u potpunosti brisane oznake srpske tradicije, iako je, podsjeća, riječ o naseljima u kojima je srpsko stanovništvo u ogromnoj većini.

ZAGREB - Retrospektivna izložba Vilka Gecana, jednog od najzanimljivijih slikara hrvatske moderne, otvorena je sinoć u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. Izloženo je 120 slika i crteža, a autor izložbe je povjesničar umjetnosti Zvonko Maković, jedan od najboljih poznavatelja djela Vilka Gecana (1894.-1973.). Izložba je novo tumačenje Gecanova stvaralaštva u usporedbi s retrospektivom iz 1972. priređenoj u istom prostoru, a obogaćena je prvi put izloženim djelima. Gecan je prvu izložbu 1921. priredio u Umjetničkom paviljonu, podsjetio je Maković. Govoreći o znamenitu Gecanovu opusu, nastalu u samo 15-ak godina jer je autor zbog bolesti vrlo rano prestao slikati, istaknuo je kako je slikar s nekoliko antologijskih djela zauzeo posebno mjesto u hrvatskoj umjetnosti 20. stoljeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙