FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 22. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21sat.
ZAGREB, 22. ožujka 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Zastupnici HDZ-a i SDP-a poduprli su danas konačni prijedlog zakona o genetski modificiranim organizmima, ocijenivši da bi potpuna zabrana GMO-a bila suprotna europskim naputcima, dok su se ostali zastupnički klubovi oštro usprotivili mogućnosti uvođenja GMO-a u okoliš, istaknuvši da bi Hrvatska mogla propustiti priliku da postane jedinom europskom državom bez GMO-a. HDZ-ovi i SDP-ovi zastupnici smatraju da je zakon, koji predviđa ograničenu i strogo nadziranu uporabu GMO-a, predvidio i dostatne i djelotvorne mjere koje će Hrvatsku očuvati kao ekološki čistu zemlju. Raspravu o GMO-u Hrvatski sabor nastavlja sutra.

ZAGREB - Hrvatski bi sabor u sutrašnjem nastavku zasjedanja u prvom čitanju trebao razmotriti Vladin prijedlog ovršnog zakona, kojemu je cilj rasteretiti sudove. Trideset posto od 1,5 milijuna neriješenih sudskih predmeta odnosi se upravo na ovrhu, a postupci ovrhe i osiguranja traju predugo i često su neuspješni. Stranke, pak, često zlorabe svoje ovlasti, navodi se u prijedlogu. Vlada stoga predlaže osnivanje očevidnika nekretnina i pokretnina vrjednijih od 50.000 kuna, osnivanje posredničkih prodavaonica te jednostavniji postupak ovrhe automobila. Kako bi se stalo na kraj nemogućnosti da se sazna imovina dužnika, određena tijela obvezat će se na davanje nekih podataka.

ZAGREB - Kao i na prošlim lokalnim izborima, nositelj liste bit će prvi kandidat na njoj predložila je Vlada kroz nove izmjene zakona koji regulira izbor članova predstavničkih tijela županija, gradova i općina koji je prošli tjedan, zbog brojnih kritika, povukla na doradu i danas vratila u saborsku proceduru. Vlada je time odustala od ideje da nositelj liste ne mora biti i na samoj listi. Po novom rješenju, građanin da bi iskoristio biračko pravo, neće morati dokazivati da uistinu živi u mjestu gdje ima prijavljeno prebivalište što je izazvalo dosta nezadovoljstva, posebice predstavnika srpske manjine koji su tvrdili da će tako brojni Srbi biti brisani iz biračkih popisa.

VIROVITICA - Predsjednik HSP-a Anto Đapić izjavio je danas da sljedeći lokalni izbori neće biti obični već najznačajniji lokalni izbori od 1990. "Hrvatska će konačno skrenuti u desno, a mi ćemo vratiti vjeru hrvatskog naroda u politiku", rekao je Đapić u Virovitici gdje je u prizemlju dvorca Pejačević otvorio nove prostorije virovitičkog stranačkog ogranka. Govoreći o predstojećim lokalnim izborima podsjetio je da HSP trenutno u koaliciji participira u vlasti Virovitice i naglasio da su im ambicije puno veće.

ZAGREB - Predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata imenovali su na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) članove trojne skupine za izradbu nacrta prijedloga nacionalnog sporazuma o politici plaća i prihvatili njezin okvirni program sa svim važnim gospodarskim pitanjima. "Dogovorili smo se da počnemo velik posao izradbe nacionalnog sporazuma o politici plaća, složivši se da je to zajednički interes i početak nacionalnog konsenzusa o tom važnom pitanju", rekla je potpredsjednica Vlade i predsjednica GSV-a Jadranka Kosor. Dodala je da su se socijalni partneri složili da taj posao počne bez zadanih rokova, ograničenja i uvjeta.

SLAVONSKI BROD/BRODSKI STUPNIK - Samo nekoliko kilometara od prošlotjedna mjesta puknuća iz JANAF-ova je cjevovoda, što prolazi Brodsko-posavskom županijom, kod Brodskog Stupnika nedaleko od Slavonskoga Broda ponovno je iscurila nafta. JANAF-ovi radnici, koji pojačano nadziru dionicu naftovoda od Siska prema Slavonskom Brodu, jučer su oko podneva otkrili puknuće cjevovoda iz kojeg je iscurilo oko 200 litara nafte. Odmah su zaustavili istjecanje nafte, spriječivši onečišćenje vodotoka. Teren su obišle i mjerodavne inspekcijske službe, a županijski inspektor zaštite okoliša Željko Rubil potvrdio je kako neće biti posljedica za okoliš.

ZAGREB - Predsjednici udruga "Tigar" 90./91., Specijalne policije i Prvoga hrvatskog redarstvenika izrazili su nezadovoljstvo i prosvjed jučerašnjom odlukom Općnskog vijeća Plaškog o preimenovanju ulica. Predsjednik Udruge specijalne policije Željko Sačić rekao je na konferenciji za novinare da su zatečeni odlukom o preimenovanju ulica Josipa Jovića, Prve gardijske i 143. domobranske pukovnije. Imamo priliku vidjeti nepoštivanje temeljnih vrijednosti Ustava Republike Hrvatske i hrvatske države uopće, ocijenio je Sačić. Pozvao je stoga Vladu da iskoristi svoje ustavne ovlasti i intervenira na tu odluku Općinskog vijeća Plaškog.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama Hrvatskoj je za siječanj ove godine iznosila 4.236 kuna, prvi su podatci Državnog zavoda za statistiku. To je već drugi mjesec za redom u kojem se bilježi pad prosječne neto plaće. Prosječna neto plaća za siječanj manja je nego za prosinac za 76 kuna, ili 1,7 posto, dok je neto plaća za siječanj u odnosu na plaću za studeni manja za 116 kuna, ili za 2,6 posto. Pritom treba uzeti u obzir da su neto plaće u studenome zabilježile nešto veći rast zbog isplate 'božićnica' u pojedinim djelatnostima koje su za to imale novaca.

ZAGREB - Kakva će nam biti klima ovisi o nama, a vodu iako je u Hrvatskoj imamo dovoljno, već sada moramo početi štedjeti jer su joj izvori iscrpljujući, rečeno je danas u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ) na konferenciji za novinare u povodu današnjeg Svjetskog dana voda i sutrašnjeg Svjetskog meteorološkog dana. Hrvatska sa 4,3 milijuna stanovnika nema problema s vodom, ali svojim odnosom prema toj dragocjenosti može situaciju pogoršati, rekao je pomoćnik ravnatelja DHMZ-a Dušan Trninić. Svjetskim danom voda, 22. ožujka ove godine, pod geslom "Voda za život" počinje desetljeće voda, koje su Ujedinjeni narodi proglasili za razdoblje 2005.-2015.

ZAGREB/KARLOVAC - Vijeće za elektroničke medije na današnjoj je sjednici poništilo Odluku bivšeg Vijeća za radio i televiziju iz svibnja 2001., kojom je Trgovačkom društvu "047" iz Karlovca dodijeljena koncesija za obavljanje radijske djelatnosti na širem gardskom području, priopćilo je danas Vijeće za elektroničke medije. U priopćenju, koje je potpisao predsjendik Denis Peričić, ne obrazlažu se razlozi te odluke. Direktorica i suvlasnica Radija 047 Anita Tučak večeras je izjavila kako je "šokirana odlukom, iako se na osnovi negativno intoniranih novinskih članaka pribojavala da bi se to moglo dogoditi".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙